Rechtbank: verdachte brandstichting kerk schuldig

Een rechtbank in Nazareth heeft de 22-jarige Yinon Reuveni schuldig bevonden aan brandstichting in de Kerk van de Vermenigvuldiging van de Broden en de Vissen in Tabgha, aan het Meer van Galilea.

De rechtbank heeft zich maandag nog niet uitgelaten over de hoogte van de straf. Reuveni’s advocaat, Itamar Ben-Gvir, gaat in beroep. Een tweede verdachte, Yehuda Asraf (21), is vrijgesproken.

De aanklager Avi Pasternak stelde dat de rechtbank een belangrijke verklaring heeft gedaan tegen Joods terreur. Het aandeel van Asraf is volgens hem slechts gering geweest.

Bij de brand in juni 2015 werden de ingang en het atrium verwoest. Twee personen uit een klooster naast de kerk moesten naar het ziekenhuis wegens rookvergiftiging. De kerk werd ook besmeurd met antichristelijke leuzen.

De benedictijnen schatten de schade op ruim 1,3 miljoen euro. De staat heeft daarvan 370.000 euro betaald. De rest kwam bijeen door donaties uit vooral Duitsland. De Duitse Vereniging voor het Heilige Land, die de kerk beheert, heropende het atrium in februari dit jaar.

FOTO: DE KERK VAN DE VERMENIGVULDIGING IN TABGHA NA DE BRANDSTICHTING. © DORMITION ABBEY, JERUSALEM
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close