Hooggerechtshof: geen huisafbraak bij moordenaars Mohammad Abu Khdeir

Elke week vanuit Jeruzalem: Israël Ingezoomd.  Informatief, analyserend, opiniërend, kort. In RD.nl.

De eis van Hussein Abu Khdeir bij het Israëlische Hooggerechtshof was: verwoest de huizen van de moordenaars van mijn zoon, net zoals Israël doet bij Palestijnse terroristen. Het hof verwierp de vorige week zijn petitie.

In de vroege ochtend van 2 juli 2014 werd de 16-jarige Mohammad Abu Khdeir in de Arabische wijk Shu’afat in Noord-Jeruzalem een auto in gesleurd. Dezelfde ochtend vond de politie zijn levenloze lichaam in een bos ten westen van de stad. Uit sectie bleek dat hij na een afranseling levend was verbrand. Het kostte de politie weinig moeite om de Joodse terroristen op te sporen.

Twee van de daders waren minderjarig, de derde was een volwassen man. De rechtbank veroordeelde de minderjarigen tot respectievelijk 21 jaar cel en levenslang en de volwassene tot levenslang plus 21 jaar. Deze straffen leken niet onder te doen voor die waarop Palestijnse terroristen kunnen rekenen als zij aanslagen hebben gepleegd.

Verschil

Toch was er een belangrijk verschil. Als Palestijnen terreurdaden plegen, verwoesten of vergrendelen de autoriteiten vaak het huis van de terrorist. De Palestijn die met zijn auto doelbewust op een groep voetgangers inrijdt om zo veel mogelijk Israëliërs te doden of te verwonden, moet erop rekenen dat zijn familie geen dak meer boven het hoofd heeft. Dit vooruitzicht moet hem of haar helpen de daad niet uit te voeren.

Hussein Abu Khdeir heeft de afgelopen jaren verschillende keren gezegd, dat dat ook zou moeten gebeuren bij de moordenaars van zijn zoon. In 2016 diende hij een petitie in bij het Hooggerechtshof met de eis dat de de autoriteiten de huizen van de daders zouden afbreken.

De president van het hooggerechtshof, Elyakim Rubinstein, stelde dat de afbraakregel geldt voor zowel Joden als Palestijnen. Toch was er in dit geval volgens het hof geen sprake van ongelijkheid voor de wet. Huisafbraak is geen straf, maar een maatregel om af te schrikken, betoogde het hof. Aangezien er lange tijd is verstreken tussen de moord en een mogelijke huisafbraak, is het afschrikkingseffect verdwenen. Dus heeft het nu geen zin meer alsnog bulldozers naar de huizen van de familie te sturen.

Ongelijkheid

Palestijnen zullen zich door deze redenering niet laten overtuigen. De uitspraak bevestigt voor hen dat er ongelijkheid bestaat voor de wet. Niet alleen op de Westelijke Jordaanoever, maar ook in Israël, want daar gebeurde het allemaal. Hussein Abu Khdeir is nu van plan naar het internationaal gerechtshof te stappen.

Toch is het goed dat het hof dit besluit genomen heeft. Huisafbraak of afgrendeling is namelijk altijd ongewenst. Deze gang van zaken is onrechtvaardig, omdat het onschuldigen treft. Het is ook niet gezegd dat het helpt. Wat voor de hand ligt is dat huisverlies nieuwe wraaklust creëert.

Hopelijk zal het besluit van het hof ertoe Hopelijk zal het besluit van het hof ertoe bijdragen dat Israël stopt deze maatregel toe te passen tegen Palestijnen. Laat de daders boeten, niet hun ouders, kinderen of broeders en zusters.

Beeld: Het Hooggerechtshof. GPO.
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close