Arbeidspartij Israël kiest voor vernieuwing

Leden van de Arbeidspartij in Israël hebben maandag nieuwkomer Avi Gabbay gekozen tot partijleider. De leden van de partij hebben met hun keuze laten zien dat ze vernieuwing willen in hun partij.

Gabbay versloeg in de tweede ronde van de voorverkiezingen Amir Peretz met 52 tegen 48 procent van de 30.000 uitgebrachte stemmen. Hij vervangt Isaac Herzog als leider van de Arbeidspartij. Peretz was al eerder partijleider.

Gabbay werd in Jeruzalem geboren als kind van immigranten uit Marokko. Hij diende in het leger bij de inlichtingendienst, studeerde economie aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en was directeur van het Israëlische telecombedrijf Bezeq.

Nieuwkomer

Hij is een relatieve nieuwkomer in de politiek. Hij hielp de partij Kulanu opzetten, maar kwam niet in de Knesset terecht. Kulanuleider Moshe Kachlon vroeg hem in 2015 minister van Milieubescherming te worden in het kabinet van Likudleider Benjamin Netanyahu.

Hij trad vorig jaar echter af als bewindsman uit protest tegen het ontslag van van Moshe Ya’alon als minister van Defensie. Een half jaar geleden trad hij toe tot de Arbeidspartij. Hij is geen lid van de Knesset.

Gabbay ontving felicitaties Peretz en andere partijleden. Ze zeiden dat ze met hem zullen samenwerken om de regering van Netanyahu te vervangen.

Strijd

Wat Gabbay betreft is de strijd om de kiezer begonnen. Hij zal nu proberen de Arbeidspartij opnieuw op te bouwen, vooral onder Joden die hun wortels hebben in het Middellandse Zeegebied en de Arabische landen. Hij zal daarbij een duidelijk en aantrekkelijk alternatief moeten bieden voor de politiek van Netanyahu.

Hij moet het echter niet alleen opnemen tegen Likud, maar ook tegen de centrumpartij Yesh Atid van Yair Lapid.

Gabbay heeft gezegd dat hij als premier de vredesbesprekingen met de Palestijnen zal heropenen. Hij is bereid Arabische wijken in Oost-Jeruzalem en rondom de stad over te hevelen naar de Palestijnse Autoriteit. Wel vindt hij dat de Jordaanvallei deel moet blijven uitmaken van Israëls veiligheidsgrens.

Beeld: Wiki
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close