Watersysteem uit tijd Assyriërs ontdekt

Archeologen hebben bij Rosh Ha-Ayin, in het midden van Israël, een groot watersysteem gevonden onder de resten van een boerderij uit de tijd van de Bijbel. Dat heeft de Israëlische Oudheidkundige Dienst donderdag bekendgemaakt.

De boerderijen werden vermoedelijk gebouwd na de verwoesting van het Koninkrijk van Israël (het Tienstammenrijk) in 720 voor Chr.  De Assyriërs heersten toen over delen van Israël.

De afgelopen jaren hebben archeologen rondom Rosh Ha-Ayin verschillende andere overblijfselen gevonden van boerderijen uit die tijd. De bouw van deze boerderijen is opvallend, want tal van gebieden bleven verlaten na de wegvoering van het Tienstammenrijk. Sommige wetenschappers geloven dat de Assyriërs dit gebied weer wilden bevolken, omdat het gelegen was op een internationale route die leidde naar de westelijke grens van het Assyrische Rijk.

Winterregens

Volgens de leider van de opgravingen, Gilad Itach, is het grote ondergrondse waterreservoir indrukwekkend. „In de oudheid was de opvang van regenwater en wateropslag van fundamenteel belang. Met een jaarlijkse regenval van 500 millimeter kunnen de winterregens in dit gebied het grote waterreservoir gemakkelijk hebben opgevuld.”

Deze slideshow vereist JavaScript.

„Op de muren bij de ingang hebben we gravures gevonden van menselijke figuren, kruisen en een plantaardig motief die waarschijnlijk werden aangebracht door voorbijgangers uit een latere periode. In totaal identificeerden we zeven figuren met een afmeting van 15 tot 30 centimeter. De meeste hebben uitgestrekte armen en een paar lijken een soort object vast te houden.”

Het watersysteem is bijna 20 meter lang en ligt meer dan 4 meter onder de grond. Het was aangelegd onder een groot gebouw met muren van bijna 50 meter lang. Sommige van de potscherven die op de vloeren lagen, waren waarschijnlijk afkomstig van vaten die de bewoners gebruikten om water uit het reservoir te halen. Het gebouw raakte in onbruik in de Perzische tijd (586-332 voor Chr.), maar het watersysteem bleef in gebruik tot de moderne tijd.

Bouwplan

Itach zegt dat het gebouw afweek van andere boerderijen die in de buurt zijn gevonden. „Het geordende bouwplan, de grote oppervlakte, de sterke muren en het indrukwekkende watersysteem wijzen er mogelijk op dat deze plaats een administratieve functie had. Het kan zijn dat op deze plek de boerderijen in de omgeving bestuurde.”

Middelbare scholieren die een programma van het ministerie van Onderwijs volgen over het Land Israël en archeologie, hielpen bij de opgraving.

De Israëlische Oudheidkundige Dienst is van plan in samenwerking met het ministerie van Constructie en Huisvesting en de gemeente Rosh Ha-Ayin de plek open te houden voor het publiek. De opgraving komt te liggen bij een woonwijk die in aanleg is.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close