Antonio Guterres op bezoek

De secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, bracht deze week een bezoek aan Israël. 

Guterres had een druk programma. Hij sprak met Israëlische en Palestijnse leiders, bracht een bezoek aan het Holocaustherdenkingscentrum Yad Vashem in Jeruzalem, ontmoette familieleden van soldaten die in Gaza zijn omgekomen en van  burgers die Hamas gevangen houdt.

Hij ging eveneens naar de Gazastrook om om VN-instellingen in de Gazastrook te bekijken. Tevens had hij een gesprek met Israëliërs die rondom de Gazastrook wonen en te kampen hebben met raketaanvallen uit de Gazastrook.

* * *

Netanyahu wijst op gevaar Iran

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft maandag tijdens het bezoek van de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, ernstig gewaarschuwd voor Iran.

Netanyahu zei dat Iran bezig is Syrië te veranderen in „een militaire basis.” Iran wil Syrië en Libanon gebruiken als fronten om Israël te vernietigen. „Het legt in Syrië en Libanon plaatsen aan voor de productie van geleide raketten om dat doel te bereiken. Dit is iets wat Israël niet kan aanvaarden. De VN zouden dat ook niet moeten accepteren.”

Netanyahu zei verder dat de VN het mandaat hebben om te voorkomen dat er wapens worden gezonden naar het Libanese Hezbollahleger, Irans bondgenoot. Maar naar zijn weten hebben de VN geen melding gemaakt van „ook maar een van de tienduizenden wapens die naar Hezbollah in Libanon worden gesmokkeld.” Hij zei dat dit in strijd is met resolutie 1701 van de Veiligheidsraad.

Orde handhaven

Resolutie 1701 sloot in 2006 de oorlog tussen Hezbollah en Israël af. Ze bepaalt dat het Libanese leger en de VN-vredesmacht Unifil in Zuid-Libanon de orde dienen te handhaven. Verder zegt de resolutie dat „alle staten” in het Midden-Oosten moeten voorkomen dat Hezbollah nieuwe wapens krijgt. Sindsdien heeft Hezbollah zich meer bewapend dan ooit tevoren.

Netanyahu waardeert het dat Guterres heeft laten zien dat hij een nieuw hoofdstuk wil beginnen in de relatie tussen Israël en de VN. Hij begrijpt dat de secretaris-generaal geen macht heeft over de lidstaten, maar hij kan wel een belangrijke verandering teweegbrengen. Ook neemt de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur, UNESCO, regelmatig resoluties aan waarin ze Israël veroordeelt of de Joodse band met het land niet expliciet noemt.

Problematische verhouding

Israël heeft een problematische verhouding met de Algemene Vergadering van de VN, die elk jaar traditiegetrouw een aantal resoluties tegen Israël aanneemt. Ook de VN-Mensenrechtenraad oefent herhaaldelijk zware kritiek uit op Israël, terwijl de raad landen waar mensenrechten op veel grotere schaal worden geschonden niet of nauwelijks veroordeelt.  Dan neemt de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur, Unesco, regelmatig resoluties aan waarin ze Israël veroordeelt of de Joodse band met het land niet expliciet noemt.

Ook de Israëlische president Reuven Rivlin riep Guterres op om de discriminatie van Israël in geledingen van de VN te bestrijden. De secretaris-generaal zei daarop dat hij zich in zal zetten voor de onpartijdigheid van de organisatie.

Beeld: Antonio Guterres ontmoet Israëlische burgers rond de Gazastrook. Beeld: Israël Project.
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close