Argentinië geeft Israël materiaal over WO II

JERUZALEM. Israël en Argentinië hebben dinsdag een akkoord gesloten over de overdracht van digitale documenten over de Holocaust aan Israël.

Dat gebeurde tijdens een tiendaags bezoek van premier Benjamin Netanyahu aan Argentinië, Colombia, Mexico en New York.

De tienduizenden documenten die Argentinië aan Israël overdraagt zijn deels gerelateerd aan nazioorlogsmisdadigers. Onder anderen Adolf Eichmann vond na de oorlog onderdak in Argentinië.

Israël en Argentinië sloten ook akkoorden over veiligheid, sociale zekerheid en invoerrechten.

Vlak voor zijn vertrek zondag sprak de premier van „een historisch bezoek.” Het is namelijk voor het eerst dat een Israëlische premier Zuid- en Midden-Amerika bezoekt.

Ceremonies

In Buenos Aires woonde Netanyahu ook ceremonies bij ter herdenking van de slachtoffers van de terreuraanslag in 1992 op de Israëlische ambassade en de aanslag in 1994 op een Joods gemeenschapscentrum.

Dinsdag had Netanyahu in de Argentijnse hoofdstad ook een ontmoeting met de president van Paraguay, Horacio Cartes.

In New York zal hij traditiegetrouw een toespraak houden tijdens de openingssessie van de Algemene Vergadering de Verenigde Naties. Hij zal daar ook een aantal wereldleiders ontmoeten, onder wie de Amerikaanse president Donald Trump.

Togo

Een tegenvaller voor Netanyahu echter was dat de eerste Israël-Afrika top die in oktober in Togo was gepland, voor onbepaalde tijd is uitgesteld. Netanyahu was van plan deze conferentie bij te wonen, die door vertegenwoordigers uit tientallen Afrikaanse landen zou worden bezocht. De top zou bewijzen dat Israël de relaties met Afrika vernieuwt.

Een aantal landen oefenden druk uit op Togo het evenement te annuleren. De Israëlische media suggereerden echter dat ook andere problemen aan het uitstel hebben bijgedragen. Tegen Netanyahu en zijn vrouw Sara bestaan verdenkingen van corruptie. De Togolese president Faure Gnassingbé kampt met protesten tegen zijn bewind.

Palestijnse leiders zijn blij met de annulering van de bijeenkomst in Togo. Dr. Hanan Ashrawi zei dinsdag in een persverklaring dat het Palestijnse leiderschap dankbaar is aan Zuid-Afrika, de Arabisch-Afrikaanse landen en internationale organisaties die zich hebben ingezet voor de annulering van de top. Deze weigerden volgens haar Netanyahu toe te staan „een steunpunt te verwerven op het Afrikaanse continent.”

Beeld: Premier Benjamin Netanyahu en zijn vrouw Sara Netanyahu bij de ontmoeting met de Argentijnse president Mauricio Macri and zijn vrouw Juliana Awada deze week. Avi Ohayon, GPO

 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close