Israël bloeit aan de vooravond van 5778

RD-correspondent Alfred Muller levert wekelijks vanuit Jeruzalem commentaar op gebeurtenissen in Israël. Vandaag: waarom de Likoed weer gaat winnen.

Als Israëliërs volgende week weer mochten stemmen, dan zou de Likoed van premier Benjamin Netanyahu winnen. Tenminste, als we afgaan op de polls. Volgens de laatste peiling, van Geocartography, krijgt de Likoed zelfs 34 zetels – 4 meer dan nu.

De vraag is hoe dat kan. De media komen bijna dagelijks met berichten dat de politie personen rond Netanyahu verdenkt van van corruptie. Vorige week nog barstte een interviewster voor de TV in snikken uit toen ze met een zwaar gehandicapte sprak over zijn financiële nood. De prijzen van de huizen blijven torenhoog.

Waarom is Benjamin Netanyahu, kortweg „Bibi” of „Bibi Netanyahu” genoemd, dan zo populair? Laat me proberen de stemming in het land te schetsen, met name onder rechtse Israëliërs.

Heksenjacht

Supporters van Netanyahu geloven dat de media een heksenjacht zijn begonnen tegen hun idool. Het ging slechts om lekkere maaltijden, doosjes dure sigaren en wat dubieuze zakelijke gesprekken. Maar politici zijn politici toch? De beschuldigingen in de media maken hem alleen maar populairder.

Wat de armoede betreft, zijn verdedigers kunnen tegenwerpen dat de meerderheid zich al dan niet met moeite het hoofd boven water weet te houden. De straatarmen vormen maar een minderheid. Gelukkig zijn er burgers die met allerlei acties hen te hulp schieten, soms nadat de media hen op bepaalde gevallen heeft attent gemaakt.

Wie de premier steunt, kan ook zegen dat de veiligheid aan hem overgelaten kan worden. Bij Vladimir Putin en bij Donald Trump loopt de premier geregeld naar binnen om te knokken voor de belangen van zijn land. Israël heeft al jaren geen Palestijnse opstand of zware oorlog meer gehad.


Israël heeft al jaren geen zware oorlog meer gehad


Ouders sturen hun kinderen naar school zonder angst dat een kamikazeterrorist de stadsbus opblaast. En de messenzwaaiers van twee jaar geleden? Ze zijn er nog wel, maar veiligheidsdienst en politie slaan hen bijtijds in de boeien.

Kushner weggestuurd 

Rechts hoeft ook niet bang te zijn dat er een Palestijnse staat naast Israël opgericht wordt. De Amerikaanse afgezant Jared Kushner wordt steeds vriendelijk ontvangen om even later weer vriendelijk te worden weggestuurd met lege handen. De boodschap die de man meekrijgt: het ligt toch allemaal echt aan de Palestijnen. Ondertussen zit het vredesproces muurvast. Maar wie maakt zich daar nou zorgen over? “De problemen van morgen zijn de problemen van morgen.”


“De problemen van morgen zijn de problemen van morgen”


Ook kunnen de Likoedniks zeggen dat van het isolement van Israël vanwege de bouw in joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, niets is terechtgekomen. Het aantal toeristen dat Israël bezoekt zit in vergelijking met vorig jaar in de lift. Het land sluit het ene verdrag na het andere in Afrika, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. Netanyahu heeft goed voorzien dat Europa zelf grote problemen zou krijgen met de opkomst van islamitische terreur. En wat de exodus uit Afrika betreft: het land heeft de grens afgesloten voor asielzoekers.

Begrijp me goed: ik zeg niet dat ik me geen zorgen maak over Israëls overlevingskansen als liberale en Joodse democratie en ik stem lang niet met alles in wat de regering doet. Maar Bibi’s aanhangers hebben gelijk als ze zeggen dat Israël bloeit aan de vooravond van het nieuwe Joodse jaar 5778.

Beeld: Premier Benjamin Netanyahu toont de Indiase premier Narendra Modi een mobile zeewater ontziltingsinstallatie eenheid zien tijdens diens bezoek aan Israël. Kobi Gideon, GPO
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close