Hamas ziet kansen bij hereniging met Fatah

De islamitische Hamaspartij in Gaza heeft besloten zijn bestuurscomité op te heffen en het bestuur per direct over te geven aan de Palestijnse regering in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.

Dat liet Hamas zondag in een persverklaring weten.

Verder zegt Hamas akkoord te gaan met het houden van nieuwe verkiezingen voor een president en een parlement en met de vorming van een regering van nationale eenheid.

Hamas deed deze concessies na druk van Egypte en van de Palestijnse president Mahmud Abbas van de Fatahpartij op de Westelijke Jordaanoever.

Comité

Een comité van Fatah, dat onder leiding stond van Azzam al-Ahmed, heeft in Caïro overleg gevoerd met de Egyptische inlichtingendienst en met Hamasleiders over de opheffing van het bestuur van Hamas in de Gazastrook.

Ahmed zei verder dat er een bilaterale ontmoeting tussen Fatah en Hamas zal plaatsvinden om te praten over de uitvoering van het Cairo Akkoord. Dit in 2011 gesloten akkoord bepaalt dat de Palestijnen nieuwe verkiezingen gaan houden voor president en parlement.

De laatste Palestijnse verkiezingen vonden plaats in 2006. Toen won Mahmud Abbas (ook bekend als Abu Mazen) de verkiezingen voor het presidentschap. Hamas kreeg echter de meeste zetels in het parlement.

In 2007 nam Hamas tijdens een bloedige coup in de Gazastrook de macht van Fatah over. Sindsdien is het Palestijnse bestuur verdeeld.

Militaire strijd 

De pogingen van Fatah en Hamas om zich weer te verzoenen mislukten. Hamas gaf prioriteit aan de militaire strijd tegen Israël, met onder andere de aanleg van tunnels om Israël aan te kunnen vallen.

Dr. Kobi Michael, verbonden aan het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies in Tel Aviv, noemt de stap van Hamas „een slimme zet.” „De hele verantwoordelijkheid voor de reconstructie van Gaza en het welzijn van zijn inwoners wordt nu op de schouders geworpen van de Palestijnse regering.”

Het akkoord van Cairo in 2011 houdt in dat Hamas samen met Fatah de instituten van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO gaat besturen. „Dat betekent dat Hamas het bestuur en de macht van Fatah in de PLO en later de Palestijnse Autoriteit kan ondermijnen.”

Michael zegt dat Hamasleiders geloven dat ze de verkiezingen kunnen winnen. Daarom zal Abbas deze mogelijk verwerpen. Hij betwijfelt ook of Abbas zal accepteren om de verantwoordelijkheid voor de reconstructie van Gaza over te nemen. Verder houdt Hamas zijn militaire afdeling.

Beeld: De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Nikki Haley, bekijkt een ondergrondse tunnel die Hamas in de richting van Israël heeft aangelegd. Matty Stern/U.S. Embassy Tel aviv
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close