Palestina toegelaten als lidstaat Interpol

De Algemene Vergadering van de internationale politieorganisatie Interpol heeft woensdag „de staat Palestina” toegelaten als nieuwe lidstaat. Dat heeft Interpol gezegd in een persverklaring.

De lidstaten accepteerden ook de Salomonseilanden als nieuwkomer. Beide aanvragen zijn goedgekeurd door ruim twee derde deel van de Algemene Vergadering, die voor de 86e jaarlijkse sessie in Peking bijeen is. De stemming was geheim. Media meldden echter dat van de lidstaten er 75 zouden hebben voorgestemd, 24 tegen, terwijl 34 zich van stemming zouden hebben onthouden.

Voor Israël was de uitkomst een tegenvaller. Het Israëlische standpunt is dat Palestina niet bestaat en dus ook geen lid kan worden.

Premier Benjamin Netanyahu denkt aan diplomatieke stappen tegen de Palestijnen. Maar uit uitspraken van Palestijnse leiders blijkt dat zij zich niet laten afschrikken.

Arrestatieverzoeken

„We zullen doorgaan met onze pogingen lid te worden van andere multinationale agentschappen en organisaties”, zei dr. Hanan Ashrawi, lid van het uitvoerend comité van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO. „Dit komt overeen met het recht van het Palestijnse volk op zelfbeschikking en een eigen staat.”

Ze zei ook dat Interpols erkenning de Israëlische regering laat zien dat Palestijnen geen „bevolkingscentra zijn die aan haar genade zijn overgeleverd.” „We geloven in een systeem dat is gebaseerd op wereldwijde rechtsorde en een rechtvaardig proces.”

De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Riyad al-Malki, dankte de lidstaten van interpol voor de toelating.

Volgens Israëlische persberichten vreest Israël dat Palestijnen door hun lidmaatschap van Interpol aan zullen dringen op arrestatie van Israëlische burgers. Twee jaar geleden werd Palestina al lid van het Internationaal Strafhof.

Palestijnen zagen enkele weken geleden echter af van de poging lid te worden van de Wereldtoerismeorganisatie van de VN na druk van de Verenigde Staten.

Beeld: Wikipedia.
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close