Netanyahu blijft voorlopig gewoon aan de macht

Procureur-generaal Avi Mandelblit moet beslissen of hij een aanklacht in zal dienen tegen Netanyahu en zijn vrouw Sara. Het gaat om een aantal mogelijke corruptiezaken.

De belangrijkste zijn deze.

De zaak 1000: Netanyahu wordt ervan verdacht giften te hebben ontvangen van miljardairs. De belangrijkste zijn die van de filmproducent uit Hollywood Arnon Milchan en de Australische zakenman James Packer. Het gaat om sigaren, champagne en juwelen ten waarde van tienduizenden euro’s.

De zaak 2000: deze gaat over vriendelijke gesprekken tussen twee vroegere vijanden: Netanyahu en Noni Mozes, de eigenaar van de krant Yediot Ahronot. Ze spraken over de mogelijkheid om de gratis straatkrant Yisrael HaYom aan banden te leggen, die de Amerikaanse casinomagnaat en Netanyahu-supporter Sheldon Adelson betaalt. In ruil daarvoor zou Yediot zorgen voor positieve berichtgeving over Netanyahu.

Onderzeeërs

De zaak 3000: deze zaak heeft betrekking op mogelijke corruptie bij de verkoop van Duitse onderzeeërs aan Israël. Zakenlieden die de verkoop moesten promoten zouden ook weer goede banden hebben gehad met contacten van Netanyahu.

De zaak 4000: staatscontroleur Yosef Shapira zei dat Netanyahu zich niet aan de regels heeft gehouden door te verzwijgen dat hij vriendschappelijke relaties had met de belangrijkste aandeelhouder van communicatiebedrijf Bezeq. Twee dagen nadat het huidige kabinet werd ingezworen, ontsloeg Netanyahu de directeur-generaal van het ministerie van Communicatie, die het netwerk wilde moderniseren.

De modernisering zou ten koste gaan van de financiële belangen van het telecombedrijf Bezeq. De topaandeelhouder van Bezeq is ook weer eigenaar van de nieuwswebsite Walla, die positief nieuws brengt over Netanyahu.

Sara Netanyahu

Dan is er nog een kwestie tegen Sara Netanyahu. De vrouw van de premier zou geld van de staat voor privézaken hebben gebruikt.

Waarschijnlijk zal echter geen van deze zaken leiden tot de val van Netanyahu. De zaak tegen Sara is niet een zaak tegen de premier zelf.

Met zaak 4000 zou Netanyahu persoonlijk niets te maken hebben gehad. Bij het ministerie van Communicatie zou hij geen vriend hebben, maar slechts een kennis. Ook bij zaak 3000 is de premier zelf er blijkbaar niet beter van geworden. Bij zaak 2000 geldt: de deal is niet doorgegaan.

Giften

Dan is er nog de zaak 1000. Politici mogen giften ontvangen. De vraag is alleen of de premier tegendiensten heeft bewezen.

Commentator Amit Segal van Israëls tv-kanaal 2 die de corruptiezaken nauwlettend volgt, zegt dat Mandelblit niet de geschiedenis wil ingaan als degene die de premier aanklaagt wegens zaak 1000 en de zaak verliest.

Mocht Mandelblit toch besluiten tot rechtsvervolging om zaak 1000, dan zal dat volgens Segal niet gebeuren voor de nieuwe verkiezingen in 2019. Netanyahu blijft voorlopig gewoon Israëls premier.

Beeld: premier Benjamin Netanyahu (tweede van links) en minister van Toerisme Yariv Levin (rechts) verwelkomen de drie miljoenste toerist dit jaar, Ioana Isac, (tweede rechts) en haar partner, Mihai Georgescu, uit Roemenië, (links) in het Toren van David Museum in de Oude Stad van Jeruzalem op 7 november. (Kobi Gideon/GPO)
Israël Ingezoomd van 4 november 2017. Elke zaterdag commentaar over Israël vanuit Israël in het RD.
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close