Saudi-Arabië heeft baat bij confrontatie Israël en Hezbollah

De Libanese premier Saad al-Hariri is afgetreden. Commentatoren zien deze ontwikkeling in het licht van de confrontatie tussen het sjiitische en het soennitische kamp.

Tot het sjiitische kamp behoren Iran, Syrië en de Libanese Hezbollah. De soennitische wereld bestaat uit onder meer Saudi-Arabië, Jordanië en Egypte. Israël probeert zich afzijdig te houden van dit conflict. Maar het staat in de praktijk aan de zijde van de gematigde soennieten.

In Libanon hebben sjiieten, soennieten en christenen geprobeerd compromissen te sluiten. De coalitie bestaat sinds 2016 uit de door Hariri geleide soennieten en de sjiieten, waaronder Hezbollah, en de christenen. President is de maronitische christen Michel Aoun, een bondgenoot van Hezbollah.

Bomexplosie

De soenniet Hariri maakte zijn aftreden twee weken geleden bekend in Saudi-Arabië. Volgens Libanese bronnen dwong Saudi-Arabië hem af te treden. Ook zouden de Saudiërs hem vasthouden. Maar hijzelf zei dat er plannen bestaan hem te vermoorden. Zijn vader, Rafiq al-Hariri, verloor in 2005 het leven bij een bomexplosie. Een speciaal tribunaal vaardigde vervolgens arrestatiebevelen uit tegen vier leden van de sjiitische Hezbollah.

Saad al-Hariri leverde in een toespraak op de Saudische televisie felle kritiek op Iran en diens bondgenoot Hezbollah. Hij beschuldigde Iran ervan zich met de Libanese zaken te bemoeien en wanorde en verwoesting te creëren.

Israëls premier Benjamin Netanyahu zei in verband met Hariri’s aftreden dat de Iraanse agressie niet alleen voor Israël maar voor het hele Midden-Oosten een gevaar vormt. „De internationale gemeenschap moet zich verenigen om deze agressie te weerstaan.”

Verantwoordelijk

Daniël B. Shapiro, oud-ambassadeur van de Verenigde Staten in Israël en verbonden aan het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies in Tel Aviv, schreef in het dagblad Ha’aretz dat Saudi-Arabië baat heeft bij het aftreden van Hariri. Saudi-Arabië ziet in Iran namelijk een groot gevaar. „Nu de Syrische president Bashar al-Assad de opstand tegen de door Saudi-Arabië gesteunde rebellen heeft overleefd, hoopt het Saudische leiderschap mogelijk zijn confrontatie met Iran van Syrië naar Libanon te verplaatsen.”

Shapiro gelooft dat de Saudiërs hopen dat de Libanezen Hezbollah verantwoordelijk houden voor de problemen van hun land. Hezbollah kan dan een confrontatie met Israël zoeken om de support onder de Libanezen te vergroten. Als die confrontatie plaatsheeft, zal dat een oorlog zijn om de Iraanse dreiging aan de grens met Israël te verminderen. „Israël en Saudi-Arabië staan in deze regionale strijd volledig op één lijn”, schrijft Shapiro.

Israël doet er echter goed aan zich niet door Saudi-Arabië op te laten zwepen. Hezbollah en Israël hebben zich na de laatste confrontatie in 2006 aanzienlijk beter bewapend. Een nieuw treffen zal vandaag de dag verwoestende gevolgen hebben voor beide partijen.

Dit artikel verscheen in het RD op 11 november 2017 in de serie Israël Ingezoomd. Elke week commentaar over Israël vanuit Israël zelf.
Beeld: aan de grens met Libanon. © Alfred Muller
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close