Amerikaanse ambassade nu in Jeruzalem

JERUZALEM – Met de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem maandag komt president Donald Trump een belangrijke belofte na.

Nu, 23 jaar nadat het Amerikaanse Congres besloot dat de ambassade naar Jeruzalem moet, 70 jaar na de oprichting van de staat en 51 jaar na de hereniging van Jeruzalem, is het zover. Tenminste officieel. In de praktijk is de overgang van Tel Aviv naar Jeruzalem een lang proces.

De stap heeft voor Israël een belangrijke betekenis. Het land ziet het als een erkenning van de realiteit. Jeruzalem is Israëls hoofdstad. Daar bevinden zich regeringsgebouwen, het parlement en het hooggerechtshof . En daar woont de president, waar ambassadeurs hun geloofsbrieven moeten overhandigen. Ambassades te hebben in Tel Aviv is onpraktisch, mede gezien de vaak lange reistijd tussen beide steden vanwege de files. De verwachting is dat er meer landen zullen volgen.

Symbolische stap

Het land ziet het ook als een belangrijke symbolische stap. Het is een erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van de Joodse staat door de grootste politieke en militaire macht op aarde. „We zijn diep dankbaar, en ons volk zal eeuwig dankbaar zijn, voor deze moedige beslissing”, zei Israëls premier Benjamin Netanyahu zondag op een receptie voor de Amerikaanse delegatie met Trumps dochter Ivanka Trump en zijn schoonzoon Jared Kushner.

Israël heeft deze beloning gekregen zonder er iets tegen over te stellen. Toch is aan dit besluit van Trump een prijs verbonden. Daarover zullen we lezen in het Amerikaanse vredesplan. Maar de meest rechtse regering in Israëls geschiedenis hoeft daar niet zenuwachtig van te worden.

Concessies

Het is namelijk de vraag of Trump van Israël wezenlijke concessies zal eisen. Mocht dat toch zo zijn, dan is er nog niets aan de hand. Het is namelijk vrijwel zeker dat de Palestijnen het plan zullen verwerpen. Israël is van alle mogelijke concessies verlost. De ploeg van Netanyahu kan dan gewoon zeggen dat de Palestijnen voor de zoveelste keer in de geschiedenis een gouden kans hebben gemist.

Europese landen verplaatsen hun ambassade niet. De opvatting van de Europese Unie is dat er pas sprake kan zijn van ambassade verplaatsing als Israël en de Palestijnen een akkoord hebben bereikt over de status van de stad. Landen kunnen daarna hun ambassade voor Israël in West-Jeruzalem plaatsen en voor Palestina in Oost-Jeruzalem.

Beeld: U.S. Embassy Jerusalem.
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close