Rusland en Israël hebben elkaar nodig in Syrië

Israëlische en Russische leiders hebben frequent contact met elkaar en dat heeft nut. Zo maken Iraanse troepen in Syrië zich op om weg te gaan uit het grensgebied met Israël.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu bezoekt Rusland geregeld. In dezelfde week dat de Verenigde Staten hun ambassade openden in Jeruzalem, bracht Netanyahu een bezoek aan Moskou. Daar woonde de premier samen met de Russische president Vladimir Poetin een ceremonie bij om de overwinning op nazi-Duitsland te vieren. Ze spraken ook over Iran.

Donderdag was de Israëlische minister van Defensie, Avigdor Lieberman, te gast in Moskou. Daar sprak hij met zijn ambtgenoot Sergei Shoigu. Daarna voerden Netanyahu en Poetin een telefoongesprek. Die gesprekken konden wel eens heel belangrijk zijn geweest.

De in Londen gevestigde krant Asharq al-Awsat schreef vrijdag dat Netanyahu en Poetin een akkoord hebben bereikt over de beperking van het aantal Iraanse militairen aan de grens met Israël. Ook zou Israël van Poetin doelen mogen aanvallen in Syrië die het als bedreigend beschouwt. Voorwaarde is wel dat zulke doelen geen installaties of troepen betreffen die behoren tot het regime van de Syrische president Assad. Donderdag al liet de Syrische Monitor voor Mensenrechten weten dat Iraanse en door Iran gesteunde milities zich voorbereiden op vertrek uit het grensgebied met Israël.

Stap vooruit 

Het liefst ziet Israël helemaal geen Iraanse troepen in Syrië. Maar een substantiële terugtrekking uit het grensgebied is in de ogen van Jeruzalem al een grote stap vooruit.

In november vorig jaar lanceerden Rusland en de Verenigde Staten al een plan voor Zuid-Syrië om de rust in dat gebied te bevorderen. Een eis van Israël was destijds dat de troepen van Iran en zijn bondgenoten zeker 60 kilometer van de grens vandaan zouden blijven. Aan dat verzoek gaven de supermachten geen gehoor. Deze week bleek dus dat de Russen nu wel bereid zijn aan Israëls wensen tegemoet te komen.

Rusland heeft daar een reden voor. In de afgelopen maanden zijn in Syrië de strijdkrachten van Israël en Iran diverse keren slaags geraakt. Als dat zo doorgaat kan Israël het regime van Assad verzwakken. En dat is iets wat de Russen willen voorkomen. Het Russische leger heeft immers bases in Syrië. Rusland heeft Iran voorlopig ook nodig: dat land helpt tegenstanders van president Assad bestrijden.

Afhankelijk

Ook Rusland en Israël blijven van elkaar afhankelijk. Drie onderzoekers van het Instituut voor Veiligheidsstudies (INSS), Zvi Magen, Vera Michlin-Shapir en Udi Dekel schreven in een rapport dat Rusland Israël beschouwt als mogelijke brug tussen Moskou en Washington. Israël heeft immers een speciale relatie met de Verenigde Staten.

Israël heeft op zijn beurt Rusland nodig om in Syrië het Iraanse leger op afstand te houden. Het heeft ook de toestemming nodig van Rusland om in Syrië zijn vijanden aan te kunnen vallen. De legers van beide landen coördineren nu hun militaire activiteiten om te voorkomen dat er een confrontatie tussen beide landen plaatsvindt.

Uit de Iraanse terugtrekking blijkt de invloed van Rusland in Syrië. Israël noch Iran zijn geïnteresseerd in een confrontatie die kan leiden tot een oorlog. Rusland kan daarbij helpen.

Beeld: PM Office, Flickr.
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close