VS komen met vredesplan Midden-Oosten

De Verenigde Staten zullen binnenkort een vredesplan voor het Midden-Oosten presenteren, ook zonder steun van de Palestijnse president Mahmud Abbas. De Amerikanen blijven echter bereid om te praten met de Palestijnse leider.

Dat zei Jared Kushner, de adviseur en schoonzoon van de Amerikaanse president Donald Trump, zondag in een interview met de Palestijnse krant Al-Quds. Kushner en de Amerikaanse Midden-Oostengezant Jason Greenblatt sloten afgelopen weekend een vijfdaagse tour in het Midden-Oosten af. Het duo voerde overleg met leiders in Arabische landen en in Israël over een Amerikaans vredesinitiatief.

In 2014 braken de Israëliërs en de Palestijnen het overleg af dat onder leiding van de Amerikaanse regering-Obama werd gevoerd. Trump heeft aangeven dat het onder zijn bewind wel moet gaan lukken, en „de deal van de eeuw” in het vooruitzicht gesteld. Kushner en Greenblatt kregen de taak om die op te stellen.

Hoofdstad

Maar nadat Trump in december Jeruzalem erkende als Israëls hoofdstad en liet weten de ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen, weigeren Palestijnse leiders de twee Amerikanen te ontvangen.

Kushner liet zondag weten dat zijn plan bijna klaar is. Over de details ervan liet hij zich echter niet uit, maar hij beloofde in Al-Quds dat het de economische ontwikkeling van de Palestijnse gebieden ten goede zal komen. De Israëlische krant Ha’aretz wist te melden dat het plan een vrijhandelszone beoogt tussen Gaza en El-Arish in de Sinaï, met vijf grote industriële projecten. Gaza blijft onder controle van Hamas en zal mogelijk van de Westelijke Jordaanoever worden afgescheiden.

Het Palestijnse leiderschap toonde zich weinig ingenomen met het interview met Kushner. De Palestijnse toponderhandelaar Saeb Erekat zei in een reactie dat het interview laat zien dat de VS weigeren om over de kernzaken –de Palestijnse rechten of een Palestijnse staat– te praten.

Dr. Saeb Erekat
De Palestijnse toponderhandelaar dr. Saeb Erekat. © Alfred Muller

“Koloniale controle” 

Erekat noemde het interview een poging „om een plan te promoten dat Israëls koloniale controle over het Palestijnse volk versterkt.” Daarnaast hekelde hij het financiële gewin dat Kushner in het vooruitzicht stelde. Het plan wil het Palestijnse volk volgens hem doen geloven „dat geld kan dienen als compensatie voor onze onvervreemdbare rechten. Duidelijk en simpel: Palestina en Palestijnse rechten zijn niet te koop.”

Erekat zei ook dat Palestijnen al van de Israëlische regering hadden begrepen dat er een betere economische situatie kan ontstaan „door de politieke rechten van het volk van Palestina te verpulveren.” Kushners interview bevestigt volgens hem wat Palestijnen al van elke internationale afgezant gehoord hebben, namelijk dat er niets substantieels van de regering Trump komt.  

Amerikaanse functionarissen, inclusief Kushner, hebben al van de Arabische leiders gehoord waar de oplossing op gebaseerd moet zijn. Dat is volgens Erekat op „de oprichting van een soevereine en onafhankelijke staat Palestina op de grenzen van 1967 met Oost-Jeruzalem als zijn hoofdstad.”   

Dit artikel verscheen eerder deze week in het RD.

Beeld boven: V.l.n.r. Jason Greenblatt, ambassadeur David Friedman, Jared Kushner en premier Benjamin Netanyahu. Foto: GPO/Amos Ben Gershom.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close