Historisch bezoek prins William aan Israël

De Britse prins William heeft dinsdag tijdens zijn bezoek aan Israël een krans gelegd bij Holocaustmuseum Yad Vashem. Als eerste lid van de Britse koninklijke familie brengt prins William een officieel bezoek aan Israël.

„Het is bijna onmogelijk deze verschrikkelijke gebeurtenis in de geschiedenis te begrijpen”, schreef William dinsdag in het gastenboek. Hij voegde eraan toe dat de Holocaust nooit vergeten mag worden. „We hebben allen een verantwoordelijkheid deze te gedenken en komende generaties over de verschrikkingen van het verleden te onderwijzen, zodat deze nooit weer kunnen gebeuren.”

Het vijfdaagse bezoek van de hertog van Cambridge aan Jordanië, Israël en de Palestijnse gebieden begon zondag in Amman. Zijn vrouw Kate Middleton is niet meegekomen. Zij is in april bevallen van haar derde kind. In Jordanië had hij onder meer ontmoetingen met leden van het koningshuis en jongeren.

Voetbalwedstrijd

Hij arriveerde maandagavond in Israël. Na het bezoek aan Yad Vashem voerde hij gesprekken met premier Netanyahu en president Rivlin. In Tel Aviv woonde hij onder meer een voetbalwedstrijd bij tussen Joodse en Arabische kinderen.

Woensdag zou hij naar Ramallah gaan om onder meer te praten met de Palestijnse president Mahmud Abbas. Voordat hij donderdag terugkeert naar huis, gaat hij naar de Olijfberg en de Westelijke Muur in Jeruzalem. Op de Olijfberg bezoekt hij de graftombe van zijn overgrootmoeder Alice van Battenberg, de schoonmoeder van de Britse koningin Elizabeth II. Van Battenberg stierf in 1969 in Londen, maar wilde op de Olijfberg begraven worden.

Het bezoek komt in een tijd van bloeiende handel en samenwerking tussen beide landen, hoewel ze politiek niet in alles op één lijn zitten. In de officiële verklaring over het staatsbezoek staat dat de Olijfberg in de „bezette Palestijnse gebieden” ligt. De Britse regering accepteert de Israëlische hereniging van Jeruzalem niet.

Bezoeken

Het gaat om het eerste officiële bezoek van een lid van het Britse koningshuis in de geschiedenis van Israël. Wel vonden er eerder verschillende niet-officiële bezoeken plaats. Zo woonde prins Charles in 1995 de begrafenis van de vermoorde premier Yitzhak Rabin bij en in 2016 die van de staatsman Shimon Peres. In 1994 plantten prins Philip en zijn zus, prinses Sophie, een boom ter ere van Alice van Battenberg in Yad Vashem.

Israëlische commentatoren speculeerden rond het bezoek over de vraag waarom de Britse regering nu groen licht heeft gegeven voor een officieel bezoek. Ze zoeken de verklaring onder meer in de uittreding van Groot-Brittannië uit de Europese Unie en vervreemding van de Verenigde Staten. „In een dergelijke situatie heeft Groot-Brittannië het nodig zijn relaties met landen die ver weg liggen te versterken”, stelde de nieuwswebsite Ynet.

Anshel Pfeffer schreef in Haaretz dat de Britse regeringen 70 jaar lang dachten dat een bezoek hun belangen in het Midden-Oosten schade zouden berokkenen. Nu gaat de regering ervan uit dat het bezoek de relatie met het gebied en het Britse aanzien ten goede zal komen.

Beeld: Prins Willam in gesprek met president Reuven Rivlin. Kantoor president Rivlin. 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close