Palestijnse Autoriteit tegen akkoord tussen Hamas en Israël

Al wekenlang doen de berichten de ronde dat er een akkoord in de maak is tussen Hamas en Israël. Maar de gevolgen hoeven niet positief te zijn.

Sinds eind maart hebben Israël en Hamas een aantal gevechtsrondes geleverd. Aan de Palestijnse zijde zijn bijna 170 doden gevallen. In Israël klonk het luchtalarm honderden keren, vooral in de dorpen en steden rondom de Gazastrook. Bovendien zijn daar circa 3000 hectares akkers en natuurgebieden in vlammen opgegaan door brandvliegers uit de kuststrook.

Maar tot een oorlog tussen Israël en Hamas is het niet gekomen. Als die wel was uitgebroken, waren de gevolgen veel ernstiger geweest. Aan Palestijnse zijde zouden dan meer doden zijn gevallen. In Israël zou de schade veel groter zijn geweest. Niet alleen door de inslag van raketgranaten, maar ook vanwege de ontwrichting van de samenleving.

Bemiddelingspogingen

Dat het niet tot een hevige militaire krachtmeting kwam, is mede te danken aan de bemiddelingspogingen van Egypte en de afgezant van de VN voor het vredesproces in het Midden-Oosten, Nickolay Mladenov. Deze zijn erin geslaagd de gemoederen tot bedaren te brengen.

Egypte heeft zijn best gedaan een wapenstilstand te bereiken die wat langer duurt dan een paar weken of maanden. Het akkoord zou inhouden dat Israël rust krijgt en Gaza een economische impuls en opening van de grenzen. Maar dit is om verschillende redenen nog niet gelukt. Een punt van geschil bleef de uitwisseling tussen enerzijds Israëlische gijzelaars in Gaza en de stoffelijke resten van soldaten die zijn omgekomen in 2014 en anderzijds Hamas terroristen die Israël achter de tralies heeft gezet.

De Palestijnse Autoriteit van Fatah-leider Mahmoud Abbas op de Westelijke Jordaanoever is tegen een deal. Volgens Abbas moet er eerst een verzoening plaatsvinden tussen Hamas en de PA. Dat zou betekenen dat de PA naar Gaza terugkeert, waaruit Hamas haar in 2007 verdreef.

Bestuurslast

Nou is het niet zo dat de islamitische Hamas beweging tegen betrokkenheid van de PA is. Ze heet de PA welkom om de loodzware bestuurslast in de verpauperde kuststrook over te nemen. Maar ze weigert de wapens in te leveren, zoals de PA eist. Abbas is bezorgd dat Fatah de schuld krijgt als er toch weer dingen fout gaan in de Gazastrook. Hamas zal daardoor sterker worden.

De vroegere Palestijnse minister voor gevangenen zaken, Ashraf Al-Ajrami, zei vorige week dat een akkoord met Israël een zaak is van de hele Palestijnse natie. De PA moet er dus akkoord mee gaan. Abbas heeft volgens hem de middelen om een akkoord tussen Hamas en Israël te torpederen. „Als Abbas het er niet mee eens is, kan hij alle geldtoevoer en alle dienstverlening in Gaza stopzetten.”

Er is nog een reden waarom een akkoord tussen Israël en Hamas zonder de PA ongewenst is. Abbas is voor een geweldloze strijd. Maar hij heeft daarmee niets voor elkaar gekregen. In 2005 leidde het geweld van Hamas tot een Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook. En nu zou het geweld leiden tot een akkoord met Israël. De boodschap: geweld loont, geweldloosheid niet.

Beeld: de muur in Bethlehem met afbeelding van de Palestijnse activiste Ahed Tamimi. © Alfred Muller
Elke week korte analyse vanuit Jeruzalem. #IsraelIngezoomd #Israel #Palestina #Midden-Oosten

 

 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close