Rusland gaat Syrië de S-300 leveren

JERUZALEM – Rusland is van plan de geavanceerde S-300 luchtdoelraket aan Syrië leveren. Dat heeft de Russische minister van Defensie, Sergei Shoigu, maandag gezegd.

De levering zou binnen twee week plaatsvinden. Als de levering doorgaat, zal de Israëlische luchtmacht hinder ondervinden bij het bombarderen van vijandelijke doelen in Syrië.

Israël wil voorkomen dat Iran een militaire presentie in Syrië opbouwt en dat Iran via Syrië raketten levert aan het Hezbollah-leger in Libanon. Iraanse leiders hebben gezegd dat Israël geen bestaansrecht heeft. Syrië en Libanon grenzen aan Israël. Het is leger heeft zeker 200 keer doelen in Syrië getroffen.

Operaties

Russische defensiefunctionarissen hebben de Russische krant Kommersant verteld dat de S-300 de operaties van de Israëlische luchtmacht ernstig zal bemoeilijken.

Het Russische besluit komt nadat vorige week maandag een Russisch vliegtuig werd neergeschoten en in de Middellandse Zee stortte. Daarbij kwamen de vijftien inzittenden om het leven.

De Ilyushin IL-20 werd getroffen door Syrisch afweervuur. Israëlische vliegtuigen voerden een aanval uit op een faciliteit bij Latakia die wapens levert aan Hezbollah. Volgens Israël waren de vliegtuigen al teruggekeerd toen zich het incident voordeed. De Russen verwerpen echter deze versie. De Israëlische F-16s zouden het Russische vliegtuig hebben gebruikt als een schild.

Delegatie

Een Israëlische militaire delegatie onder leiding van generaal-majoor Amikam Norkin is na het incident naar Rusland vertrokken om uitleg te geven. Israël zegt dat het Rusland heeft gewaarschuwd voordat de luchtmacht doelen aanviel in Syrië, zoals beide landen met elkaar hebben afgesproken.

Maar de waarschuwingstijd zou te kort geweest zijn. Daardoor had het Russische vliegtuig te weinig tijd om uit te wijken. Het Russische ministerie van Defensie zei zondag dat Israël de schuld heeft van het neerhalen van de Ilyushin.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu voerde maandagavond een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Putin. Netanyahu zei dat Israël door zal gaan zijn veiligheid en belangen te verdedigen. Beide leiders werden het erover eens de dialoog voort te zetten tussen de professionele teams van beide landen. Ook zullen beide landen hun militaire activiteiten blijven coördineren.

Opties

In april liet Moskou ook al weten dat het de S-300 zou leveren aan het regime van de Syrische president Bashar Assad. Dat kwam als respons op een gezamenlijke aanval van de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië op Syrië.

Israël heeft verschillende opties als de levering doorgaat. Het kan een aanval uitoefenen op de S-300 installaties als Syrië deze tegen Israëlische vliegtuigen gebruikt. De Israëlische luchtmacht kan zich mogelijk ook verdedigen tegen het S-300-systeem met elektronische apparatuur.

De S-300 is een van de meest geavanceerde luchtdoelraketten op de wereld. Het kan op grote hoogte vliegtuigen neerhalen en heeft een bereik van zeker 200 kilometer.

Beeld: Wikipedia.

image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking op de Westelijke Jordaanoever.

www.jemima.nl


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close