Jordanië eist land terug

De Jordaanse koning Abdullah liet vorige week zondag weten dat Jordanië twee bijlagen van het vredesakkoord met Israël niet gaat vernieuwen. Zijn besluit kwam na teleurstelling over de houding van de Amerikaanse president Donald Trump en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

In de bijlagen van het akkoord gaat het om twee stukken land, Naharayim (of Baqura in het Arabisch), ten zuiden van het Meer van Galilea, en Zofar (al-Ghamr), ten zuiden van de Dode Zee. Ze zijn van Jordanië, maar al vóór het vredesverdrag van 1994 gebruikten Israëlische boeren de grond, die geen strategische waarde heeft.

Het vredesverdrag dat beide landen in 1994 sloten, bepaalde dat Israël beide stukken land gratis mag blijven gebruiken gedurende 25 jaar. Jordanië zou Israël een jaar voor het einde van deze periode inlichten als het de regeling niet wil verlengen. Dat gebeurde dus vorige week.

Enkele tientallen boeren en tuinders bewerken de honderden hectares. Verder hebben ze er onroerend goed op staan. Premier Netanyahu heeft gezegd dat hij met Jordanië wil onderhandelen over verlenging van het contract, zodat Israël het land kan blijven gebruiken.

Oppositie

Of dat lukt is de vraag. De Jordaanse monarch bevindt zich onder zware druk van de oppositie in zijn land, voor wie het gebruik van de Jordaanse grond door Israël een doorn in het oog is.

Jordanië ergert zich ook aan de stappen die de Israëlische en de Amerikaanse regering hebben genomen. In september zei de Palestijnse president Mahmud Abbas dat het vredesteam van president Trump hem een confederatie met Jordanië had aangeboden. Jordanië vreest dat die constructie in de plaats komt van een tweestatenoplossing en dat daardoor nog meer Palestijnen zich in het Jordaanse koninkrijk zullen vestigen.

Trump heeft gezegd dat de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, UNRWA, geen geld meer krijgt. Het gevolg daarvan is dat de Jordaanse economie nog zwaarder zal worden belast. Verder hoopte Jordanië dat Israël enthousiast zou zijn over een Jordaans idee van een kanaal tussen de Rode Zee en de Dode Zee. Daarmee zou het waterprobleem zijn verholpen.

Incident

En dan is er nog een incident in juli 2017, waarbij een Israëlische veiligheidsagent van de ambassade twee Jordaniërs doodschoot. Een van hen zou de agent hebben willen steken. De confrontatie leidde tot het vertrek van de Israëlische ambassadeur Einat Schlein. Pas in april kwam er een vervanger, overigens nadat Israël excuses had aangeboden.

Als Jordanië akkoord gaat met Netanyahu’s voorstel om te onderhandelen over de stukken land, dan zal het daar vast graag economisch beter van willen worden. Jordanië telt 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen en heeft ernstige problemen met water.

Oud-ambassadeur van Israël in Jordanië, Oded Eran, wees er deze week op dat Jordanië van Israël water ontvangt en vanaf volgend jaar eveneens gas. Ook bestaat tussen beide landen een veiligheidscoöperatie. Het vredesverdrag tussen beide landen loopt geen gevaar.

Elke week #IsraelIngezoomd. Vanuit Jeruzalem: informatief, analyserend, opiniërend, kort.
Beeld: In het grensgebied tussen Jordanië en Israël. Alfred Muller

image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking op de Westelijke Jordaanoever.

www.jemima.nl


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close