Toerist krijgt maar iets mee van wat hier speelt

Groepen nodigen mij regelmatig uit om te komen spreken. Als het mogelijk is, geef ik er gehoor aan.

De toeristengroepen bevinden zich meestal in hotels die gemakkelijk te vinden zijn. Nederlanders verblijven namelijk vaak in dezelfde accommodaties. Nederlandse touroperators hebben daar zakenrelaties mee. Het zijn niet de goedkoopste hotels in de stad, maar zeer zeker ook niet de duurste. Niet luxueus, maar degelijk, waar de gasten het naar hun zin hebben.

Als ik de persoon heb gevonden die mij heeft uitgenodigd, schudden we elkaar de hand. Vervolgens gaan we op zoek naar een zaaltje, al dan niet met assistentie van het personeel. Dan komen de gasten binnen.

Bekende gezichten

Soms zitten er bekende gezichten tussen, maar helaas, ik ben de namen vergeten. „Zes jaar geleden hebben we u nog horen spreken in Nederland”, zeggen ze dan. Meestal zetten we de stoelen in een kringvorm, zodat ik iedereen goed kan zien. De reisleider, vaak een predikant, kondigt mij aan.

De groepen kunnen bestaan uit ouderen of jongeren, toeristen of studenten die studieopdrachten verrichten. Bij toeristengroepen is het in de zomer geen wonder dat sommigen moeite hebben de ogen open te houden, hoe ik mijn best ook doe om boeiend te spreken. Ze zijn in een warm klimaat beland, het eten is anders en ze zitten al boordevol met informatie die ze overdag tijdens de rondreis door het land hebben opgedaan.

Ik vertel iets over ons leven in Israël. Dan geef ik wat achtergronden bij de actualiteit. Ik vertel bijvoorbeeld dat godsdienst in de samenleving en vaak ook in het persoonlijke leven van de mensen een belangrijke rol speelt. Al speelt geld ook hier een belangrijke rol in het leven, dit is geen westerse materialistisch-atheïstische cultuur.

Prominente rol

De prominente rol van religie is ook herkenbaar in de landen om Israël heen, zoals in grote delen van de wereld. De bewoners van dit land zijn trots op hun religieuze identiteit. Vaak is snel aan iemands uiterlijk te zien of hij Joods, moslim of christen is. Christenen lopen vaak met een groot kruis om.

Daarnaast hebben we het vaak over het vredesproces. Dit onderwerp kunnen we de laatste paar jaar snel afhandelen, want er zijn geen vredesbesprekingen. Het wachten is op het vredesteam van de Amerikaanse president Donald Trump, dat straks een raamwerk voor een deal wil lanceren. Ook daarvan zijn de verwachtingen laag, omdat de Palestijnen het bij voorbaat al verworpen hebben. „Bij het vredesproces moeten in elk geval religieuze leiders betrokken worden”, zeg ik dan.

Vervolgens geef ik de luisteraars de kans vragen te stellen. Die lopen uiteen en er zitten hele goede tussen. Hoe groot is de invloed van organisaties die beide partijen bij elkaar willen brengen? Waar is het mogelijk stage te lopen? Hoe kunnen we op een eerlijke manier op de hoogte blijven van wat er zich in Israël afspeelt?

Jongeren

Wat me de laatste jaren opvalt bij de groepen waarvoor ik spreek is dat radicale „anti-Palestijnse” standpunten minder voorkomen. Dat is zeker het geval onder jongeren. Het Nederlandse publiek lijkt beter in te zien dan voorheen dat pro-Israël niet inhoudt dat men de Palestijnen moet haten.

Ik probeer de mensen mee te geven dat het conflict tussen Israël en de Palestijnen ingewikkeld is. Het is na een reis van hooguit een dag of tien onmogelijk te weten hoe het hier allemaal in elkaar steekt. Helaas, maar zo is het nu eenmaal.

Dit artikel verscheen in de serie Post Uit in het RD. RD-correspondenten schrijven over persoonlijke ervaringen in de landen waar ze wonen.
Beeld: In de Oude Stad van Jeruzalem, bij de Damascuspoort. © Alfred Muller

image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking op de Westelijke Jordaanoever.

www.jemima.nl


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close