Israëliërs denken negatief over Europa. Terecht?

Europeanen komen massaal op vakantie in Israël, Israëliërs gaan massaal naar Europa. Toch ziet meer dan de helft van de Israëliërs in de Europese Unie „meer een vijand” dan een vriend. Is dat terecht?

Slechts één op de vijf Israëliërs bestempelt de EU „meer als een vriend” dan als een vijand. Dat blijkt uit een onderzoek van het Israëlische Mitvim Instituut voor Buitenlands Beleid.

Is het negatieve beeld dat in Israël van de EU bestaat terecht? Niemand zal ontkennen dat er verschillen van mening bestaan. We hoeven maar te denken aan de Europese support voor het akkoord tussen de P5+1 (de VS, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland) en Iran over de beperkingen van de nucleaire activiteit van dat land, in ruil voor opheffing van sancties.

Labels

Ook levert de EU kritiek op Israëls beleid ten aanzien van de Palestijnen op de Westoever. En dan bepaalde de Europese Commissie in 2015 dat producten uit de Westoever, Oost-Jeruzalem en de Golan aparte labels moesten dragen.

Maar maakt dat de EU meer tot een vijand dan een vriend? Meningsverschillen tussen landen zijn normaal. Die komen ook voor tussen naties die goede banden hebben.

Zowel Israëlische als Europese deskundigen denken dat de negatieve stereotypen voortkomen uit onwetendheid over de positieve kanten van de relaties.

Perceptie en werkelijkheid 

De EU-ambassadeur in Israël, Emanuele Giaufret, schrijft in een persverklaring dat „perceptie en werkelijkheid” sterk uiteen lopen. „Als je kijkt naar de feiten, dan is de relatie tussen de EU en Israël uitstekend.”

Hij wijst erop dat de EU Israëls belangrijkste handelspartner is. Er wordt intensief samengewerkt, zoals op het gebied van vervoer, industrie en landbouw, maar ook rond juridische en binnenlandse zaken. Tevens werken Israël en de EU constant samen als het gaat om veiligheid en de bestrijding van terreur en antisemitisme. Onderhandelingen over Israëls deelname aan Europol zijn begonnen.

Giaufret stelt verder dat de historische, politieke, economische, sociale en culturele banden tussen Israël en de EU vaak over het hoofd worden gezien. „De negatieve percepties zijn hoogstwaarschijnlijk te wijten aan verschillen in beleid, die soms, in het publieke debat, de vele gebieden waarbij we elkaar in de ogen zien overschaduwen.”

Verbaasd

Ksenia Svetlova, Knessetlid voor de Arbeiderspartij en plaatsvervangend lid van de Commissie voor Buitenlandse Zaken en Defensie, gelooft dat het Israëlische publiek over het algemeen te weinig informatie heeft. „Als je mensen vraagt naar de betrekkingen met de EU, sta je er verbaasd van hoe weinig ze weten.”

Ook de Zweedse ambassadeur Magnus Hellgren zegt dat „de breedte” van de betrekkingen niet altijd duidelijk is. „We slagen er niet in bij het Israëlische publiek door te breken. Toch doen Europese diplomaten hun best. Er komen echter alleen krantenkoppen als er verschil van mening bestaat.”

Er is echter geen reden bij de pakken neer te zitten, stelt ambassadeur Giaufret. „We kunnen beide meer doen om het negatieve beeld bij te stellen en te benadrukken dat er, in realiteit, een belangrijke vriendschap bestaat waar beide partijen baat bij hebben.”

Liever commentaar over Israël uit Israël zelf? Elke week: #IsraelIngezoomd
Beeld: Premier Binyamin Netanyahu ontmoette zondag de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Parijs. GPO

image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking op de Westelijke Jordaanoever.

www.jemima.nl


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close