Geweld tussen Israël en Hamas laait op

Palestijnse milities in Gaza maandag en dinsdag zeker 400 raketgranaten en mortieren naar dorpen en steden in het zuiden van Israel geschoten. De Israëlische luchtmacht heeft voerde daarop tientallen aanvallen uit op doelen van Hamas en de Islamitische Jihad in Gaza.

In de Israëlische stad Asjkelon werd een Palestijn uit Hebron gedood. In totaal raakten in Israël ongeveer 70 mensen gewond. Verder zijn een aantal huizen getroffen en zwaar beschadigd. Het Israëlische Iron Dome antiraketsysteem heeft ongeveer honderd vijandelijke raketten onderschept.

Aanleiding voor de Palestijnse aanval op Israël was een vuurgevecht zondagavond in Gaza tussen een ondergrondse Israëlische eenheid en Hamas. De eenheid, die volgens Israëlische bronnen op een verkenningsmissie was, werd door Hamas ontdekt. Een Palestijnse commandant en zes andere Palestijnen werden gedood. Aan de Israëlische kant werd een luitenant-kolonel dodelijk getroffen en een andere officier raakte gewond. Het leger zag kans de eenheid uit Gaza terug te trekken.

Luchtalarm

Israël hield al rekening met een reactie van Hamas. Maandag bleven scholen rondom de Gazastrook gesloten. De Israëlische burgerbescherming sommeerde burgers in de buurt van de veilige ruimtes te blijven. Bij een luchtalarm dienen Israëli’s zich daarnaar te begeven.

Maandagmiddag bij zonsondergang vuurde Hamas een raket af op een legerbus. Een soldaat die buiten de bus stond, raakte zwaargewond. Ook schoot Hamas tientallen raketten af op Israëlische dorpen en steden rond de Gazastrook. Maar dat Hamas geen projectielen in de richting van Jeruzalem of Tel Aviv schoot, laat zien dat de beweging een oorlog met Israël wil vermijden.

Hamas zei in een persverklaring dat Israël burgerdoelen heeft bestookt, waaronder Al-Aqsa TV van Hamas en het Al-Amal hotel. Hamas dringt er bij de VN op aan Israëlische leiders verantwoordelijk te houden.

Geweldsspiraal

Egypte en de VN-gezant voor het Midden-Oosten, Nickolay Mladenov, ondernamen pogingen een nieuw staakt-het-vuren te bereiken. Mladenov riep alle partijen op terughoudendheid te betrachten. „Geen poging moet onbenut blijven om deze geweldsspiraal terug te draaien.”

Het Israëlische veiligheidskabinet kwam dinsdagmoren voor spoedberaad bijeen. Premier Benjamin Netanyahu zal naar verwachting proberen een nieuwe oorlog tussen Israël en Hamas te voorkomen. Een confrontatie zal aan zowel Israëlische en Palestijnse kant slachtoffers en grote economische schade veroorzaken.

De escalatie komt op het moment dat de indirecte onderhandelingen tussen Israël en Hamas over een langdurige wapenstilstand vorderingen leken te maken. Reservist generaal-majoor Israël Ziv sprak maandag in een persconferentie van „gevaarlijke ontwikkeling”. Hij verwacht dat Israël zal proberen het conflict te beheersen en terug te keren naar de poging een politieke regeling met Hamas te bereiken. „Tenslotte is Hamas wanhopig en Israël wil stabiliteit in het zuiden.”

Fout
Deze video bestaat niet

Beeld: MDA bij een voltreffer in Asjekelon.

image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking op de Westelijke Jordaanoever.

www.jemima.nl


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close