Moshe Lion burgermeester van Jeruzalem

De 57-jarige Moshe Lion is dinsdag gekozen tot de nieuwe burgemeester van Jeruzalem. Hij heeft zijn tegenstander, Ofer Berkovitch (35), verslagen met een meerderheid van drie procent.

Dinsdag werd gestemd in de gemeenten in Israël waar op 30 oktober niemand 40 procent van de stemmen voor burgemeester had gewonnen, zoals in Jeruzalem.

Opkomst 

Lion had de steun van de nationaal-religieuzen en een deel van de ultra-orthodoxen. De opkomst in de stad lag rond 30 procent.

Berkovitch zei dinsdag dat Lions overwinning nog niet zeker is, omdat de stemmen van de soldaten nog niet waren geteld. Hij wil ook uitzoeken of er zich ongeregeldheden hebben voorgedaan. Zijn partij, de pluriforme Hitorerut, werd de grootste partij in de gemeenteraad op 30 oktober.

Speciale toestemming

Lions partij, Yerushalayim Sheli, won geen zetels in de gemeenteraad. Dat betekent dat hij speciale toestemming nodig heeft van het ministerie van Binnenlandse Zaken om burgemeester te worden. Maar het zal hem geen moeite kosten die te krijgen, omdat hij de support heeft van Shas. De minister van Binnenlandse Zaken, Arye Deri, is de leider van deze partij.

Lion komt uit het nationaal-religieuze kamp en heeft de reputatie een goed bestuurder te zijn. Hij kreeg de support van huidig burgervader Nir Barkat, die de burgemeesterspost in Jeruzalem verlaat om zich in de verkiezingen voor het parlement te werpen.  

Premier Benjamin Netanyahu steunde bij de eerste ronde Ze’ev Elkin voor burgemeester, maar hij heeft bij de tweede ronde niemand gesteund.

Beeld: Moshe Lion bedankt Jeruzalemmers voor zijn verkiezing. Facebook.  image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking op de Westelijke Jordaanoever.

www.jemima.nl


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close