Regering Netanyahu blijft overeind

De ministers Naftali Bennett en Ayelet Shaked van Habayit Hayehudi hebben maandagmorgen gezegd dat ze niet aftreden. Daarmee lijkt de regering van Benjamin Netanyahu voorlopig gered.

D1209-005.jpg

Vorige week trad minister Avigdor Lieberman van Defensie al af. Hij zei dat hij dat deed omdat hij ontevreden is over Israëls reactie op de aanvallen uit de Gazastrook. Hamas en andere militie schoten vorige week 460 raketten af op Israël. Daarna gingen Hamas en Israël akkoord met een wapenstilstand.

Peilingen

Waarnemers zeiden echter dat Lieberman politieke overwegingen had om op te stappen. Hij staat op dit moment slecht in de peilingen. Hij hoopt vanuit de oppositie te werken aan de voorbereidingen voor de volgende verkiezingen die uiterlijk in november 2019 moeten plaatsvinden.

Bennett leverde maandag ook zware kritiek op de aarzeling die hij bij Israël ontwaart in de reactie tegenover Palestijnse terreur. Hij eiste na het opstappen van Lieberman dat hij defensieminister zou worden en verbond daaraan de dreiging ook ontslag te nemen. Netanyahu weigert gehoor te geven aan deze eis.

Complexe veiligheidssituatie

Zondagavond deed premier Benjamin Netanyahu in Tel Aviv een dringend beroep op de coalitie om de regering niet te laten vallen. „We bevinden ons in een bijzonder complexe veiligheidssituatie”, zei een ernstig kijkende Netanyahu in Tel Aviv, na een onderhoud met minister van Financiën Moshe Kahlon, die opriep tot vervroegde verkiezingen. „In tijden als deze gooi je geen regering omver. Dat is onverantwoord. We hebben nog een vol jaar tot de volgende verkiezingen.”

Netanyahu zei ook dat hij van plan is de defensieportefeuille zelf in handen te houden. Hij begrijpt de kritiek van het publiek over Israëls reactie, maar hijzelf zei een plan te hebben. „Ik zal niet zeggen wanneer en hoe we zullen handelen. Ik heb een duidelijk plan. Ik weet wat ik doe en waneer ik het doe. En we zullen het doen.”

Beeld:
De minister van Onderwijs Naftali Bennett (r) en Yair Lapid van de oppositiepartij Yesh Atid (l). GPO
Minister Ayelet Shaked (Justitie). GPO

image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking op de Westelijke Jordaanoever.

www.jemima.nl


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close