Tzipi Livni neemt afscheid van de politiek

De Israëlische politicus Tzipi Livni zei maandag dat ze afscheid neemt van de Israëlische politiek. Haar Hatnuah niet mee zal doen aan de verkiezingen op 9 april.

De opiniepeilingen in Israël tonen dat haar partij geen kans maakt boven de kiesdrempel van 3,25 procent uit te komen. Avi Gabbay van de Arbeiderspartij zette haar op 1 januari uit de Zionistische Unie, waarmee die alliantie tot ontbinding kwam. Pogingen van Livni zich aan te sluiten bij Veerkracht voor Israël van Benny Gantz of Yesh Atid van Yair Lapid mislukten.

Verwachting

Livni zei tijdens een persconferentie in Tel Aviv dat ze niet wil dat de stemmen die kiezers op haar partij zullen uitbrengen, voor het centrumlinkse blok verloren zullen gaan. De verwachting is dat de 60-jarige Livni actief zal blijven in het openbare leven. Commentatoren houden rekening met de mogelijkheid dat ze later zal terugkeren in de politiek.

De vroegere Mossadagente heeft 20 jaar in de Knesset gezeten. Ze begon in Likud en werd in 2008 leider van Kadima. Haar partij trok in 2009 de meeste stemmen, maar ze werd geen premier. In 2012 richte ze haar eigen Hatnuah partij op. Ze was ondermeer minister van Buitenlandse Zaken en minister van Justitie.

Ideologie

Commentator Yossi Verter schreef in Haaretz dat het publiek zijn rug heeft toegekeerd naar haar ideologie: diplomatieke onderhandelingen, het streven naar vrede en een tweestatenoplossing als garantie voor Israëls voortbestaan als een Joodse en democratische staat.

In de afgelopen weken realiseerde ze zich volgens Verter echter dat de links-rechtsscheiding niet langer gaat over de Palestijnen, maar over „democratie, de aanval op de rechtsorde, de pogingen het Hooggerechtshof te ondermijnen en de racistische wetgeving.”

Beeld: Tzipi Livni staat de pers te woord in 2012. Itzik Adari.

image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close