Israël houdt rekening met uitbarsting van geweld

De spanning tussen Israël en de Palestijnen is de afgelopen dagen zienderogen toegenomen. Het Israëlische veiligheidsestablishment houdt rekening met een uitbarsting van geweld.

Kobi Michael van het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies zei woensdag dat er een aantal ontwikkelingen zijn waardoor de spanning toeneemt.

Hij zei dat de Palestijnse regering nauwelijks functioneert nu de Palestijnse premier Hamdallah is afgetreden en de verzoening tussen de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever en Hamas in de Gazastrook op een fiasco is uitgelopen.

Dan verwachten Israël en Palestina dat de Amerikaanse regering van Donald Trump haar vredesplan zal publiceren kort na de Israëlische verkiezingen op 9 april.

Salaris

Verder zijn de Palestijnen er boos over dat Israël geleidelijk 500 miljoen sjekel (120 miljoen euro) kort op de invoerbelastingen die het voor de Palestijnen int en doorgeeft aan de Palestijnen. Dit is het bedrag dat de Palestijnse regering betaalt aan terroristen die gevangen zitten of aan hun familieleden. Door de korting kunnen ambtenaren niet hun volledige salaris krijgen.

De Palestijnse president Abbas kort ook op de subsidies die hij doorgeeft aan de Gazastrook, waardoor de economische situatie daar verder verslechtert. Dan zijn er op de vrijdagen weer grote demonstraties in Gaza aan de grens met Israël.

Onder de Palestijnse gevangenen is de situatie allesbehalve kalm. De Israëlische minister van Openbare veiligheid, Gilad Erdan van Likud, heeft gezegd dat de gevangenisdienst moet zorgen dat gevangenen hun mobiele telefoons niet meer kunnen gebruiken.

Spanningen

En dan zijn er opnieuw spanningen op de Tempelberg. Palestijnen hebben zonder toestemming van Israël een hal geopend bij de Gouden Poort.

In het verleden hebben zich vaak spanningen voorgedaan naar aanleiding van gebeurtenissen in en rond de Tempelberg. In 2000 brak bijvoorbeeld na het bezoek van de toenmalige Likudleider Ariel Sharon de tweede Palestijnse opstand uit, die aan duizenden Palestijnen en Israëliërs het leven kostte.

De Tempelberg is niet alleen voor Joden, maar ook voor moslims een heilige plek, die zij doorgaans Haram al-Sharif of Al-Aqsa noemen. Zij geloven dat de islamitische profeet Mohammed vanaf deze plek een reis naar de hemel maakte.

De politie sloot de poort in 2003 af. De krant Haaretz meldde deze week dat Israël de hal  afsloot omdat deze gebruikt werd door een groep die verbonden was met de islamitische Hamas partij en de Islamitische Beweging in Israël. Het islamitische bestuur op de Tempelberg, de Waqf, heeft geprobeerd Israël over te halen het gebouw weer open te stellen. Toen dat mislukte hebben moslims zelf toegang verschaft tot het gebouw. De vraag is wat de politie de komende dagen gaat doen.

Beeld: Aan de grens met Gaza. IDF

image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close