Procureur-generaal Israël: klaag Netanyahu aan

De Israëlische procureur-generaal Avichai Mandelblit heeft donderdag in principe besloten premier Benjamin Netanyahu aan te klagen wegens fraude, omkoperij en schending van vertrouwen. Advocaten van de premier krijgen echter nog de kans Mandelblit tijdens hoorzittingen tot andere gedachten te bewegen.

Het onderzoek tegen Netanyahu begon twee jaar geleden. Donderdag bleek dat Mandelblit de aanbeveling van de Israëlische politie opvolgt om de premier in staat van beschuldiging te stellen.

Op dezelfde dag wees het Hooggerechtshof ook een petitie van Likud af waarin de partij vroeg Mandelblit te dwingen zijn besluit niet bekend te maken. Volgens Likud komt publicatie van de aanklacht neer op bemoeienis met de politiek. Op 9 april zijn er verkiezingen in Israël, en Mandelblits besluit kan invloed op hebben op de uitslag.

Giften

In de zaak 1000 wordt Netanyahu ervan verdacht giften te hebben ontvangen van van filmproducent uit Hollywood Arnon Milchan in ruil voor gunsten. De premier werpt tegen dat het niet verboden is giften te ontvangen en dat sommige beslissingen tegen Milchans belang ingingen.

In de zaak 2000 gaat het over een mogelijke deal tussen Netanyahu en Arnon Mozes, de eigenaar van het dagblad Yediot Ahronot. Ze spraken over manieren om de verspreiding van de gratis straatkrant Yisrael HaYom terug te dringen in ruil voor positieve berichtgeving over Netanyahu. De premier zegt dat het niet tot een overeenkomst is gekomen.

De zaak 4000 is de ernstigste. Netanyahu zou hebben geprobeerd het telecombedrijf Bezeq te bevoordelen in ruil voor positieve berichtgeving op de nieuwssite Walla. Zowel Bezeq als Walla hebben Shaul Elovitz als eigenaar.

Onderzeeërs

Netanyahu is geen verdachte in de zaak 3000. Deze heeft betrekking op verdenkingen van corruptie bij de verkoop van Duitse onderzeeërs aan Israël.

Mandelblit beëindigde onderzoeken tegen Netanyahu’s vrouw Sara en zijn zoon Yair, en een zaak tegen Arnon Milchan. Wel is hij van plan de eigenaar van Yediot Ahronot en de eigenaar van Bezeq en Walla aan te klagen.

Mandelblits beslissingen komen zes weken voor de parlementsverkiezingen in Israël. Zijn aanhangers zeggen dat Netanyahu ten onrechte wordt aangeklaagd. Het is mogelijk dat Likud enkele zetels zal verliezen. De kans bestaat dat de nieuwe partij Blauw en Wit van Benny Gantz en Yair Lapid de grootste wordt.

Netanyahu hield donderdagavond een toespraak waarin hij inging op zijn goede relaties met de Amerikaanse president Donald Trump en de Russische leider Vladimir Putin. Verder zei hij dat hij onschuldig is. Volgens hem is er een heksenjacht tegen hem gaande. Het is niet de eerste keer dat er een crimineel onderzoek tegen een premier wordt geopend. Ehud Olmert besloot in september 2008 af te treden toen een aanklacht tegen hem werd ingediend wegens corruptie. Hij zat 16 maanden in de cel.

Niet definitief

Mandelblits besluit is nog niet definitief. Advocaten kunnen proberen hem nog te overtuigen Netanyahu niet aan te klagen. Nadat zij de premier hebben verdedigd, zal Mandelblit een uiteindelijk besluit nemen. De hoorzitting begint pas na de verkiezingen en kan een aantal maanden tot een jaar duren.

De belangrijkste rivaal van Netanyahu, Blauw en Wit-leider Benny Gantz, zei donderdag dat hij niet in een regering gaat zitten van een premier die verdacht wordt van corruptie. Netanyahu zal namelijk deels bezig zijn met het leiden van het land en deels met zijn rechtsverdediging. Ook de leiders van de Arbeiderspartij, Meretz en Hadash-Ta’al zeiden dat Netanyahu dient op te stappen.

De bekende Amerikaanse rechtsgeleerde professor Alan Dershowitz nam het echter op voor Netanyahu in een open brief aan procureur-generaal Mandelblit. Hij wees erop dat het onduidelijk is wat „te veel” is als het om de aanvaarding van giften gaat. Ook kan de relatie tussen politici en media geen reden tot rechtsvervolging zijn. Ook de rechtse partijen in Israël –de mogelijke coalitiepartners van Likud– namen Netanyahu in verdediging.

Beeld: Premier Benjamin Netanyahu en zijn vrouw Sara ontmoetten de Russische president Vladimir Putin afgelopen woensdag. foto: Haim Zach, GPO

image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close