Benny Gantz belangrijkste rivaal van Netanyahu

Premier Benjamin Netanyahu van de Israëlische Likudpartij is in een nek-aan-nekrace verwikkeld met Blauw-Witleider Benny Gantz. 

Wie is deze vroegere topmilitair? Is hij een dappere strijder die niet bang is voor vrede of een gevaarlijke zwakkeling, zoals zijn tegenstanders zeggen?

Hij werd geboren in 1959 in mosjav Kfar Ahim tussen Jeruzalem en Ashdod, als zoon van Holocaust-overlevenden uit Oost-Europa. Hij bezocht een kostschool in het jeugddorp Kfar Hayarok ten noorden van Tel Aviv. Hij is getrouwd met Revital en is vader van vier kinderen.

In 1977 ging hij het leger in, waar hij diende bij de parachutisten. Vervolgens volgde hij een opleiding tot officier. Hij klom snel in rang. De strijdkrachten plaatsten hem op hoge posten. Zo was Gantz commandant van de parachutistenbrigade, van de divisie voor Judea en Samaria (de Westoever) en van het Noordelijke Commando. Ondertussen behaalde hij een bachelorgraad in geschiedenis aan de universiteit van Tel Aviv, een mastergraad in politieke wetenschappen aan de universiteit van Haifa en een tweede mastergraad in management van bronnen van de Nationale Defensie Universiteit in de Verenigde Staten.

Stafchef

Gantz was niet de eerste keus toen het kabinet in 2011 een nieuwe stafchef moest benoemen. Die eer viel ten deel aan Yoav Galant. Maar toen bleek dat Galant het niet zo nauw nam met de officiële regels bij de verfraaiing van de grond rondom zijn huis, stelde de regering Gantz aan. Zo werd hij de twintigste stafchef, in de rang van luitenant-generaal.

In 2014 gaf hij leiding aan het leger in de derde oorlog tussen Israël en Gaza. In 2015, toen hij als stafchef aftrad, bedankte Netanyahu hem voor zijn uitstekende diensten. De premier noemde hem tegenover The Times of Israel van „hoge kwaliteit, ethisch, verantwoordelijk, gebalanceerd en een bedachtzame stafchef.”

Na zijn tijd in het leger werd hij directeur van het hightech bedrijf Fifth Dimension, dat hopeloos flopte. In 2018 besloot hij in de politiek te gaan en een eigen partij op te richten, ”Veerkracht voor Israël”. Zijn partij verenigde zich met ”Yesh Atid” van Yair Lapid en Telem van een andere oud-stafchef, Moshe Ya’alon. Ook oud-stafchef Gabi Ashkenazi sloot zich bij hen aan. De politiek onervaren Gantz is vandaag de belangrijkste rivaal van Netanyahu.

Jeep

Degenen die hem van het leger kennen, lijken enthousiast over hem. „Je voelde nooit dat hij zich superieur tegenover je gedroeg”, vertelde Dan Emergui onlangs aan de krant Ha’aretz. Gantz hoefde zijn stem nooit te verheffen. „Hij stelde slechts een vraag, en de mensen wilden doen wat hij maar zei.” Emergui herinnerde zich ook dat de jeep waarin hij en Gantz zaten, eens buiten Jeruzalem door molotovcocktails werd geraakt. „We stapten uit en zagen niemand. Benny wilde ons niet het vuur laten openen. Zelfs geen waarschuwingsschoten. Hij schiet niet zomaar.”

Over zijn politieke ideeën is Gantz uiterst vaag. Hij spreekt niet over de tweestatenoplossing met de Palestijnen, maar is ook bang het woord vrede in de mond te nemen. Jeruzalem moet verenigd blijven en Israël moet de controle houden over de Jordaanvallei en nederzettingenblokken op de Westoever. Ook zou Gantz de eenheid in het land weer terug willen brengen. Hij is tegen de omstreden nationaliteitswet, die de gelijkheid tussen Joden en Arabieren niet meer noemt. De Onafhankelijkheidsverklaring van 1948 maakte daar nog wel melding van.

Netanyahu lijkt in de peilingen na dinsdag een coalitie te kunnen vormen. Maar in dezelfde peilingen is Gantz ongeveer even populair als Netanyahu.
Over zijn politieke ideeën is Benny Gantz uiterst vaag.

Beeld: Instagram Benny Gantz.

image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close