MDA Nederland schenkt Netivot geavanceerde ambulance

NETIVOT – Magen David Adom Nederland heeft vrijdag 3 mai een geavanceerde ambulance geschonken aan een ambulancestation in Netivot in Zuid-Israël.

Voor de feestelijke ceremonie was een delegatie van vijftien Nederlanders naar Israël gereisd. De Nederlandse ambassadeur in Israël, Gilles Beschoor Plug, woonde de bijeenkomst bij.

De gedoneerde ambulance betreft een volledig uitgeruste mobiele intensive care eenheid. Magen David Adom (MDA) in Israël zet deze ambulances in als slachtoffers zich potentieel in levensbedreigende situaties bevinden. De Stichting Makaria en de Stichting Elly Simon Topel hielpen MDA Nederland het bedrag voor de ambulance bijeen te krijgen.

Marjan Sprecher, de voorzitter van de MDA Nederland, zegt dat de ambulance in Netivot hard nodig is omdat deze plaats dicht bij de Gazastrook ligt. Deze stad kan gemakkelijk het doelwit worden van raketgranaten, die radicale groepen als Hamas op Israëlische woonplaatsen afschieten.

„We hebben ook al een band met Netivot”, zegt Sprecher. „Het ambulancestation in Netivot werd met Nederlands geld gefinancierd. Het werd precies tien jaar geleden geopend.”

Sprecher vertelt dat MDA Nederland in 1981 is opgericht. Tien jaar geleden werd ze voorzitter. Zowel de donateurs als bestuursleden bestaan uit Joden en christenen.

„De intensive care ambulance heeft ongeveer 120.000 euro gekost. MDA Nederland heeft in de loop van de jaren acht stations gedoneerd. De organisatie betaalt voor de onderhoud kosten van deze stations en voor medische handschoenen. Ook heeft onze organisatie vijf gewone ambulances betaald.”

Verder stuurt MDA Nederland elk jaar ongeveer tien Nederlandse vrijwilligers met al dan niet een medische achtergrond in de leeftijd van 18 tot 25 jaar naar Israël om een intensieve cursus te volgen en zes weken als vrijwilliger op een ambulance te werken. Sommigen komen terug voor een vervolgcursus en om vrijwilligerswerk te doen op een mobiele intensive care eenheid.

Beeld: MDA Nederland

image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close