Archeologen: Filistijnse stad Ziklag gevonden

Israëlische en Australische archeologen geloven dat ze de de Filistijnse stad Ziklag hebben gevonden in Khirbet a-Ra’i.

מתנדבות בחפירה.צילום-משלחת החפירות לחורבת אל ראעי.jpg

De Bijbel noemt in 1 en 2 Samuël geregeld de stad Ziklag. Koning Achis van Gath stond David toe naar Ziklag uit te wijken toen hij voor Saul op de vlucht was. Vanuit Ziklag trok hij naar Hebron, waar hij koning werd.

De Bijbel zegt ook dat woestijnnomaden, de Amalekieten, de stad overvielen, verbrandden en vrouwen en kinderen gevangen namen.

Twaalf plaatsen 

Zeker twaalf plaatsen zijn aangewezen als het mogelijke Bijbelse Ziklag. Maar volgens onderzoekers zijn daar geen bewijzen gevonden van bewoning in de tijd van de Filistijnen én in de tijd van koning David. In Khirbet a-Ra’i tussen Kiryat Gat en Lachish in de Judese heuvels ten zuidwesten van Jeruzalem bleek dat echter wel het geval te zijn.

Teams van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, de Israëlische Oudheidkundige Dienst en de Macquarie Universiteit in Sydney verrichtten het onderzoek. De opgravingen begon in 2015.

Aardewerk

Deze week meldden de onderzoekers dat ze sporen uit de 12e en 11e eeuw voor Christus hebben gevonden van grote Filistijnse bouwwerken, schalen en olielampen, offeranden die geluk moesten brengen bij de bouw, en gereedschap van steen en metaal. Zulke vondsten zijn ook gedaan in Filistijnse steden als Ashdod, Ashkelon, Ekron en Gath.

Boven op de overblijfselen van de Filistijnen bevond zich een bouwlaag uit de 10e eeuw voor Christus, uit de tijd van David. De nederzetting werd door brand verwoest. In diverse kamers vonden de archeologen bijna honderd stukken aardewerk die nog vrijwel compleet waren. Het aardewerk zou gelijk zijn aan dat in Khirbet Qeiyafa, de versterkte Judese stad die archeologen identificeerden als het Bijbelse Saäraïm.

Uit het onderzoek van prof. Yosef Garfinkel (Hebreeuwse Universiteit) en Saar Gaor (Israëlische Oudheidkundige Dienst) zou blijken dat zich aan de westzijde van Davids koninkrijk twee steden bevonden, Ziklag en Saäraïm. Beide lagen op heuvels die uitzicht boden op de wegen tussen het land van de Filistijnen en Judea. Khirbet Qeiyafa (Saäraïm) lag tegenover Gath, Khirbet a-Ra’i (Ziklag) bevond zich tegenover Ashkelon.

Negev

Niet iedereen is overtuigd van de claim van de archeologen. Zo stelde prof. Aren Maeir (Bar Ilan University), al 23 jaar verantwoordelijk voor de opgravingen in Tell es-Safi (Gath), tegenover The Times of Israel dat hij er allerminst van overtuigd is dat de opgravingen in Khirbet a-Ra’i wijzen op het Bijbelse Ziklag.

Prof. Israel Finkelstein van de Tel Aviv Universiteit zei tegenover dezelfde nieuwsbron dat Ziklag verder in de richting van de Negev lag.

צילום-משלחת החפירות לחורבת אל-רעי (3)צילום-משלחת החפירות לחורבת אל-רעי (5)צילום-משלחת החפירות לחורבת אל-רעי (8)צילום-משלחת החפירות לחורבת אל-רעי (12)צילום-משלחת החפירות לחורבת אל-ראעי (40)צילום-משלחת החפירות לחורבת אל-רעי (19)צילום-משלחת החפירות לחורבת אל-רעי (18)צילום-משלחת החפירות לחורבת אל-רעי (21)צילום-משלחת החפירות לחורבת אל-רעי (20)צילום-משלחת החפירות לחורבת אל-ראעי (40)

Foto’s: Opgraving expeditie Khirbet a-Ra’i

Video: Emil Aljem, de Israëlische Oudheidkundige Dienst. 


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close