Hoe behandelt Israël zijn evangelicalen?

De tijd dat Israëliërs niet van evangelische christenen gehoord hadden, ligt inmiddels ver achter ons. Vorige week bijvoorbeeld waren ze volop in het nieuws.

De reden: Christians United for Israel onder leiding van ds. John Hagee hield de jaarlijkse conferentie in Washington. Kopstukken uit de regering van Donald Trump kwamen daar spreken.

In het algemeen waardeert Israël de evangelicalen. Grote internationale organisaties doen al tientallen jaren charitatief werk. Evangelische groepen uit alle delen van de wereld bezoeken Israël als toerist of pelgrim. De Israëlische media meldt regelmatig dat evangelicalen Israël overwegend sterk steunen.

Maar hoe staat het eigenlijk met evangelicalen in Israël zelf? Eerst wat over de achtergrond. Ze vallen in twee groepen uiteen.

Denkbeelden

De eerste groep bestaat uit kerken en instellingen die aangesloten zijn bij de Arabische Evangelische Conventie. Daar horen ongeveer 5000 christenen bij. De Arabische christenen identificeren zich vaak met hun Palestijnse broeders en zusters op de Westoever.

Dat betekent dat ze het oneens zijn met de theologische en politieke denkbeelden van de Amerikaanse evangelicalen. Ze erkennen het bestaansrecht van Israël, maar ze vinden wel dat het beleid radicaal om moet als het gaat om de Palestijnen op de Westoever.

Een ander deel van de Arabische christenen in Israël is juist weer pro-zionistisch. Dat is volgens ingewijden weer onder invloed van Amerikaanse evangelische christenen.

Positief

De tweede groep bestaat uit kerken en organisaties die aangesloten zijn bij de Evangelische Alliantie in Israël. Ze tellen bij elkaar een paar duizend leden. Ook onder deze, vaak buitenlandse, christenen komen verschillende theologische en politieke opinies voor, maar ze staan vrijwel altijd positief tegenover Israël.

Omgekeerd liggen de zaken soms gecompliceerder. De visumperikelen in Israël zelf zijn inmiddels vrijwel opgelost. Een jaar geleden echter waren er grote problemen met visa voor medewerkers van christelijke instellingen op de Westelijke Jordaanover. De autoriteiten weigerden nog visa te verlengen. Hulpverleners die bijvoorbeeld met zwaar gehandicapten werkten, moesten opeens het land verlaten. (1)

Er zijn nog twee onopgeloste problemen. Het eerste probleem vloeit voort uit het feit dat Israël evangelische kerken niet heeft „erkend”. Op het eerste gezicht hoeft niemand daar wakker van te liggen. Evangelische christenen hebben alle vrijheid om bij elkaar te komen. In de praktijk erkent de staat huwelijkscertificaten die ondertekend zijn door evangelische voorgangers.

Echtscheidingen

Maar als er sprake is van echtscheidingen, erkent de staat de huwelijken niet meer. Dat betekent dat evangelicalen zich alsnog tot de grote kerken moeten wenden. Kerkelijke rechtbanken doen dan uitspraken over de kinderen en alimentatie.

Het tweede probleem is het nijpend tekort aan begraafplaatsen, met name in Jeruzalem. Ik hoorde deze week dat er voor een overleden student pas na twee weken plaats werd gevonden. En dat gebeurde pas nadat hij werd gecremeerd. Op de enige christelijke begraafplaats die nog open is voor evangelische christenen, mogen, vanwege plaatsgebrek, alleen leiders worden begraven.

De autoriteiten zouden de evangelicalen enorm helpen met het vinden van een ruimte voor een nieuwe begraafplaats waar christenen uit verschillende kerken gebruik van kunnen maken.


(1) Evangelische bronnen melden dat visaproblemen in Israel nagenoeg zijn opgelost. Dit geldt niet voor de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever, die buiten Israël liggen. Omdat Israël de grenzen naar deze gebieden controleert, bepaalt het ook wie een visum krijgt.


Beeld: Evangelische voorgangers mogen huwelijkscertificaten ondertekenen. © Alfred Muller 

Liever nieuws over Israël uit Israël zelf? #IsraelIngezoomd Informatief, analyserend, opiniërend, kort. Altijd met foto.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?


 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close