Trump laat de Koerden vallen. Hoe zit dat met Israël?

Groot nieuws de afgelopen week in Israël: de Amerikaanse president Donald Trump trekt de Amerikaanse troepen terug uit Syrië en laat daarmee de Koerden vallen. Commentatoren vroegen zich af of Trump ook Israël in de steek zal of kan laten. Hun conclusie: Israël kan niet echt op hem vertrouwen.

“De conclusie die we moeten trekken is dat Trump voor Israël onbetrouwbaar is geworden”, schreef een columnist in het dagblad Yediot Ahronot. De krant „The Jerusalem Post” schreef een hoofdcommentaar onder de titel „Vertrouw op niemand.” De krant concludeert dat het waarschijnlijk is dat Iran gaat overheersen in Syrië.

Het kabinet van Netanyahu kan tevreden zijn over Trump. Hij erkende Jeruzalem als Israëlische hoofdstad en verplaatste de Amerikaanse ambassade naar deze stad. Hij trok in oktober 2017 de VS terug uit de nucleaire deal die de P5 (de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland) in 2015 met Iran sloten. Hij besloot opnieuw sancties tegen Iran in te stellen.

Omstreden

Wat in Israël echter wel omstreden was, is dat Trump financiële hulp aan Palestijnse instellingen introk en daarmee de financiële misere waarmee de Palestijnen worstelen vergrootte. Straks zit Israël met de gebakken peren, bijvoorbeeld als de Palestijnse Autoriteit van ellende het veld moet ruimen. De Palestijnse veiligheidstroepen vervullen een rol in het handhaven van de rust en het bestrijden van terreur.

Toch is er de laatste maanden twijfel over Trumps gedrag. De vraag is of hij de confrontatie met Iran wel aandurft. Dat bleek bijvoorbeeld na de aanval op een Saoedische olieinstallatie in september. De VS, Saudi-Arabië en andere landen zeiden dat Iran erachter zat. Het Amerikaanse staatshoofd bleef zeggen dat hij een dialoog met Iran wil in plaats van een gewapend conflict. Tot nu toe weigeren de Iraanse leiders hem te ontvangen.

Natuurlijk zijn diplomatieke oplossingen te prefereren, maar als dat niet lukt, moet er wel een alternatief zijn. Zo niet, dan breidt Iran zijn invloed in het Midden-Oosten verder uit.

Presidentsverkiezingen

Het is echter onwaarschijnlijk dat Trump zover gaat dat hij „Israël laat vallen.” Voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2020 heeft hij de steun nodig van evangelische christenen. Circa tachtig procent van die categorie kiezers koos voor Trump bij de presidentsverkiezingen van november 2016. Een belangrijk criterium voor hen is of de Amerikaanse president „pro-Israël” is. „Pro-Israël” komt in dit verband neer op „pro-Likoed” en vóór andere rechtse en religieuze partijen.

Ook voor het vredesplan waar Trumps schoonzoon Jared Kushner aan werkt, hoeft Israël niet bang te zijn. Wat Trump betitelde als „de deal van de eeuw” is nog niet gepubliceerd. Palestijnen hebben het plan bij voorbaat al verworpen. Dus ook al zou het plan enkele pijnlijke concessies van Israël vragen, dan nog heeft dat geen enkele betekenis.

Een echte koersverandering in Washington is pas mogelijk als straks een kandidaat van de Democraten Trump zou verslaan. Die zal naar verwachting minder welwillend staan tegenover de wensen van Likoed. Een Democratisch president zal ook weer serieus aan de slag gaan met het vredesproces en rekening houden met de belangen van de Palestijnen.

>> „Alles duidt erop dat God iets doet in onze dagen”

Koerdische YPG soldates ontmoeten elkaar in Afrin in Noord-Syrië. Beeld: Kurdish Struggle / Flickr.

image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close