Christenen uit Gaza mogen tijdens Kerst niet naar Bethlehem

De ongeveer honderd christenen in de Gazastrook die toestemming hebben om tijdens Kerst te reizen, mogen niet naar familieleden of heilige plaatsen in Bethlehem of Jeruzalem gaan.

Het is de christenen wel toegestaan naar het buitenland te reizen. Dat gebeurt via de Allenbybrug tussen de Westelijke Jordaanoever en Jordanië.

Veiligheidsredenen

Cogat, de organisatie die zich namens het Israëlische ministerie van Defensie bezighoudt met het verstrekken van de vergunningen, zou veiligheidsredenen hebben om karig te zijn met de reisvergunningen.

Om voor een reisvergunning in aanmerking te komen, moeten aanvragers minstens 45 jaar oud zijn. Ruim negenhonderd christenen hebben een vergunning aangevraagd. Vorig jaar gaf Israël zevenhonderd van de duizend christenen in Gaza toestemming.

Uitzondering

Gewoonlijk kunnen christenen de Gazastrook helemaal niet uit, maar tijdens Kerst en Pasen maakt Israël een uitzondering. Israël heeft in het verleden gezegd dat veel Palestijnse christenen op de Westoever blijven als ze toestemming hebben gekregen de Gazastrook te verlaten.

De krant Haaretz schreef maandag in het hoofdcommentaar dat Israël veiligheidsredenen aanvoert „om met de Palestijnen te doen wat het maar wil.” Daaronder vallen het beperken van bewegingsvrijheid en godsdienstuitoefening en het recht op een gewoon gezinsleven.

Quota

De Israëlische mensenrechtenorganisatie GISHA zei dat COGAT maandag aankondigde de quota te zullen verhogen. Dat gebeurde nadat er veel kritiek kwam op het besluit. Enkele uren later trok COGAT de toezegging echter weer in.

Deze gang van zaken duidt volgens Gisha op „het willekeurige en onvoorspelbare karakter van het besluitvormingsproces van Israël.” Het systematisch beperken van de bewegingsvrijheid van Palestijnen zou bovendien niets te maken hebben met veiligheid.

Beeld: In de geboortekerk van Bethlehem. © Alfred Muller

Dit artikel verscheen ook in het RD.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close