Paasceremonies Jeruzalem tot uiterste beperkt

De traditionele kerken in Jeruzalem zullen tijdens Pasen wel diensten houden, maar ze zullen het aantal deelnemers tot het uiterste beperken vanwege het coronavirus. De kerkleden zullen de ceremonies kunnen volgen via internet.

Ook de traditionele processie van de Olijfberg naar de Oude Stad van Jeruzalem op Palmzondag gaat dit jaar niet door.

Dat zegt Wadie Abunassar, mediavoorzitter van de rooms-katholieke bisschoppen in het heilige land. „Alle kerken proberen creatieve manieren te vinden om het aantal deelnemers aan de ceremonies zo klein mogelijk te houden”, zegt hij. „Dit is geen gemakkelijke periode. Christenen zijn niet blij met de restricties. Maar de kerken hebben meermalen gezegd dat gezondheid en veiligheid boven alles gaan.”

Een paar geestelijken

De kerken praten met elkaar en met de overheden van Israël, Palestina en Jordanië over de maatregelen die genomen moeten worden. Abunassar: „Aan de processies doen jaarlijks duizenden mensen mee. Maar nu lijken er helemaal geen feestelijkheden op straat te komen. Bij de belangrijkste gebeden zijn slechts een paar geestelijken en helpers aanwezig.”

„Maar het is buitengewoon belangrijk dat de vieringen en gebeden doorgaan”, tekent Abunassar erbij aan. „Sommige kunnen worden uitgesteld, maar we kunnen er niet mee stoppen. De ceremonies worden live uitgezonden, om de gelovigen in staat te stellen de gebeden te volgen via de websites en de Facebookpagina’s van de kerken. Hun gebeden plaatsen ze ook op internet, zodat de mensen thuis mee kunnen bidden.”

Het meest gecompliceerd zijn echter de ceremonies in de Heilig Grafkerk deze week. Er zijn drie kerken die daar belangrijke rechten hebben. Dat zijn de Grieks-Orthodoxe, de Armeens-Orthodoxe en de Rooms-Katholieke Kerk. De kerken houden hun ceremonies op vastgestelde tijdstippen overeenkomstig hun tradities.

Speciaal begrip

Soms vinden de ceremonies tegelijkertijd plaats in verschillende ruimtes in de Grafkerk. „Het totale aantal deelnemers wordt dan waarschijnlijk groter dan tien. Daar praten we nu met de Israëlische autoriteiten over.”

De drie kerken hebben een brief gestuurd naar president Reuben Rivlin en premier Benjamin Netanyahu om speciaal begrip te vragen. „De kerken zeggen dat ze bereid zijn te praten. Maar ze vragen er ook begrip voor als het aantal deelnemers de tien zou overschrijden. De kerken willen niet gezien worden als instanties die de restricties en aanwijzingen van de overheid overtreden.”

De belangrijkste gesprekspartner bij de Israëlische overheid is het hoofd van het departement van christelijke gemeenschappen op het ministerie van Binnenlandse Zaken, de Arabische christen Cesar Marjieh. Hij neemt weer contact op met de politie, de gemeente Jeruzalem, het premierskantoor en andere instanties.

Archieffoto’s: Christenen op weg van de Olijfberg naar de Oude Stad van Jeruzalem tijdens Palmzondag. © Alfred Muller


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close