Een ongebruikelijke Pesach

In Israël geldt vanaf woensdagmiddag een uitgaansverbod voor ruim 24 uur. Gezondheidsautoriteiten vrezen dat Israëliërs familieleden en vrienden willen bezoeken voor de seder op woensdagavond.

Moeilijke tijden zijn Israëliërs niet onbekend. Het land heeft zware oorlogen gekend in 1948, 1967 en 1973. In 1991 bestookte de Iraakse president Saddam Hoessein en in 2006 de Libanese Hezbollahbeweging Israël met raketten. Tijdens de Tweede Intifada bliezen kamikazeterroristen zichzelf op in drukke restaurants, bussen en winkelcentra. Als de ernst is doorgedrongen, houdt het publiek zich doorgaans goed aan de veiligheidsvoorschriften.

In de rij

Nu is er opnieuw zo’n moeilijke periode. Deze week stonden voor de supermarkten Israëliërs netjes in de rij tot ze de winkel binnen mochten. De meesten hielden afstand van elkaar en ook mondkapjes zijn buiten nodig.

Wie hier elke dag het nieuws goed volgt wordt vanzelf voorzichtig. Soms wordt de spanning een klant teveel en krijgt het winkelpersoneel de volle laag. „Mevrouw, wij hier in de winkel lopen risico’s”, zegt de bedrijfsleider. „Een beetje meer geduld alstublieft.”

Dagritme

Begin deze week was het voor een uur of negen nog niet druk. Het coronavirus blijkt namelijk ook het dagritme te beïnvloeden. Het gestommel in het flatgebouw gaat zeker tot een uur of twee ’s nachts door en kinderstemmetjes zijn buiten niet voor elf uur ’s morgens te horen.

Maar niet overal gingen de nieuwe instructies er gemakkelijk in. De autoriteiten hadden vooral problemen met groepen haredim, ultra-orthodoxen. Let wel: de meeste haredim namen de voorschriften wel serieus, maar twee minderheden vormden daarop een uitzondering.

Politie

De eerste hoorde de berichten laat. Ze sluiten zich af van de media om wereldse invloeden buiten de deur te houden. De andere groep trekt zich nergens wat van aan. Daar had de politie de handen vol aan.

Verder is het dichtbevolkt in de haredische wijken, en dat geldt voor zowel buiten als binnenshuis. Zo bleek een broer van de haredische journaliste Tzipi Yarom het virus te hebben opgelopen. Dat zou niet alarmerend zijn geweest als de man niet een vrouw en zes kinderen om zich heen had, ook toen hij al ziek was. „We denken dat ze allemaal besmet zijn, maar we weten we niet, want ze zijn niet getest,” aldus Yarom.

Uitbraak

In de ultra-orthodoxe stad Bnei Brak blijkt inmiddels sprake van een grote uitbraak. De autoriteiten hebben de stad afgesloten. Soldaten van de burgerbescherming van het leger helpen er bij de evacuatie van zieken naar de coronahotels, of naar de ziekenhuizen en doen mee met het distribueren van voedsel.

Woensdagavond wordt het moeilijk, want dan is het seideravond. Joden herdenken dan traditiegetrouw de uittocht uit Egypte. Voor deze feestelijke liturgische maaltijd aan het begin van het Pesachfeest nodigen ze familieleden en vrienden uit. Dit jaar mag de seider alleen worden gevierd met degenen die in hetzelfde huis wonen.

Videoverbindingen

Sefardische rabbijnen stelden echter een brief op waarin ze toestemming gaven voor het gebruik van videoverbindingen op de seideravond. Normaal is het gebruik van elektronische apparaten op sabbatten en Joodse feesten verboden. Ze vonden dat deze keer een uitzondering moet kunnen worden gemaakt. De grootouders zouden zo hun kleinkinderen toch kunnen bewonderen.

Dit creatieve idee viel echter verkeerd bij de opperrabbijnen Yitzhak Yosef en David Lau. Ze waarschuwden dat op deze wijze Pesach zou worden ontwijd. „Dat is alleen toegestaan bij pikuach nefesh”, schreven ze. Dat betekent: het redden van een leven. Daar is hier geen sprake van.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close