Coronacrisis in Aleh Israël

De coronacrisis gaat de faciliteiten voor gehandicapten in Israël niet voorbij. Zorginstelling Aleh heeft van meet af aan maatregelen genomen om de kans op besmettingen zo klein mogelijk te houden, maar dat is niet helemaal gelukt.

Vooral in Aleh Gedera sloeg het coronavirus zwaar toe: 26 bewoners liepen een besmetting op. Twaalf van hen zijn inmiddels hersteld, dertien zijn opgenomen in het ziekenhuis en een is overleden. Verder zijn veertien medewerkers en twee buitenlandse vrijwilligers positief getest. Zij maken het allemaal goed.

Bij Aleh Negev bleken twee verpleegkundigen besmet. Momenteel zieken ze thuis uit. In de Aleh woonfaciliteiten in Bnei Brak en Jeruzalem zijn geen besmettingen vastgesteld.

Aan de slag bij Aleh in de Negev.

Coördinator

Aleh bezit inmiddels ook over eigen testmateriaal. De instelling kan dat gebruiken om bewoners en medewerkers te testen en zo snel mogelijk de nodige stappen te nemen.

Vrijwilligers coördinator Simon Weststeijn vertelt dat
Aleh goede contacten heeft met overheid en het leger. Het leger heeft geholpen met het verkrijgen van beschermmateriaal en heeft enkele ruimtes gedesinfecteerd waarin Covid-19 patiënten verbleven.

„We hebben filmpjes gemaakt voor de bewoners en andere creatieve manieren bedacht om hen te helpen te begrijpen waarom dezer dagen alles anders is. Voor personeelsleden en vrijwilligers betekent dit allemaal een extra belasting. Sommigen draaien diensten van twaalf uur. Anderen werken ’s nachts. Het is heel fijn dat veel vrijwilligers gebleven zijn.”

Heleen Zielman (l) en Joëlle Aalten (r).

Bij de Aleh-instellingen werken nog ongeveer twintig vrijwilligers. Sommigen zijn weggegaan toen bleek dat er voorlopig geen vluchten meer zouden zijn. Een moest terug van haar bemiddelende organisatie. Anderen besloten langer te blijven. Het ministerie van Binnenlandse Zaken vernieuwt visa automatisch.

Cultuur

„De meeste vrijwilligers zijn jong. Het hangt sterk af van de cultuur hoe ze op de crisis reageren. Toch geeft de crisis veel stress en onzekerheid. Ouders zeggen: We zijn bezorgd, maar we steunen je. Een van de vrijwilligers werd ziek en moest in het ziekenhuis worden opgenomen.”

Shraga Evers, de directeur ontwikkeling, zegt dat Israël het coronavirus heel serieus heeft opgenomen. Werkers hebben materiaal gekregen om zichzelf en anderen te beschermen. „Een werker die het coronavirus bleek te hebben was zo goed ingepakt, dat hij niemand besmette. Als een organisatie niet de correcte middelen heeft, kan het zomaar misgaan.”

“Het is heel fijn dat veel vrijwilligers gebleven zijn.”

„We gebruiken nu minstens tien keer zo veel overalls, maskers, handschoenen, haarnetjes en desinfecterende zeep als normaal. Medewerkers moeten we van huis halen of terugbrengen want er is geen openbaar vervoer of het openbaar vervoer is te gevaarlijk. Op het moment redden we het, mede dankzij een paar grote organisaties.

Tienden

Maar ik houd mijn hart vast voor wat er op lange termijn kan gebeuren. Hoewel het principe van het geven van tienden in Joodse en christelijke kringen een geaccepteerde gewoonte is, is het toch niet zo algemeen dat iedereen daaraan vasthoudt als het economisch moeilijker gaat.”

Het is niet voor het eerst dat Aleh in de Negev door zware tijden gaat. De instelling ligt namelijk binnen het bereik van raketgranaten uit de door Hamas bestuurde Gazastrook.

„Bij luchtalarm hebben we dertig seconden om een schuilplaats te bereiken. Dat is te kort. In tijden van spanning gaan we, in overleg met het leger, naar grote schuilverblijven. Een keer hebben we twee maanden in de schuilkelder gezeten.”

Aleh kreeg ook hulp van het leger.

Aleh

Een aantal ultraorthodoxe Joodse ouders richtte in 1982 in Bnei Brak Aleh op voor de opvang van kinderen met verstandelijke en lichamelijke beperkingen. Daarna opende Aleh faciliteiten in Gedera, Jeruzalem en de Negev. Vooral Aleh Negev Nahalat-Eran is in Nederland bekend, omdat de gemeente Urk daar een samenwerkingsverband mee heeft.

In de 4 faciliteiten wonen 500 mensen met geestelijke en lichamelijke beperkingen. Bovendien geven medewerkers van Aleh zorg en onderwijs aan 300 kinderen die thuis wonen.

https://aleh.nl

https://aleh.org


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close