Netanyahu en Gantz eens over mammoetkabinet

Nog niet alles is duidelijk over het nieuwe kabinet van Benjamin (Bibi) Netanyahu. Maar het is wel al opvallend dat er een bijzonder politiek fenomeen in wording is.

Het is nog niet van alle kandidaat-ministers bekend waar ze terecht komen en of de ultrarechtse Yamina mee gaat doen.

Maar over een paar zaken lijken Netanyahu en Gantz het eens. Hieronder puntsgewijs een (overigens allesbehalve complete) greep uit de eigenaardigheden van dit kabinet.

Afmetingen

Een: de grootte. Het kabinet krijgt gigantische afmetingen. Er komen 36 ministers en 16 vice-ministers. Dat is veel meer dan wat voor een goed bestuur nodig is. De kosten zijn voor de Israëlische belastingbetaler. Enkele van hen vertelden deze week huilend op de tv dat ze niet weten hoe ze rond moeten komen in deze tijd van economische ineenstorting.

Twee: rotatie. De eerste achttien maanden wordt Netanyahu premier en het tweede anderhalf jaar Gantz. Daarna draaien ze de rollen om, mits Netanyahu de regering dan niet laat vallen. Beiden krijgen de volle 36 maanden een mooie premierswoning.

Te verwachten is echter dat in de praktijk slechts Bibi de baas is. Netanyahu heeft veel politieke ervaring en Gantz vrijwel niets. Bovendien heeft Gantz in de afgelopen weken de ene concessie na de andere gedaan aan de Likudleider. 

Wetsvoorstellen

Drie: het parlement boet in aan macht. Zo mogen Knessetleden het komende halfjaar alleen met wetsvoorstellen komen als die over de coronacrisis gaan. De belangrijke commissies in de Knesset komen in handen van parlementariërs die loyaal zijn aan de coalitie. In de praktijk betekent dit dat Netanyahu grote invloed krijgt op de wetgeving.

Vier: de rechterlijke macht krijgt minder te vertellen. Mocht het Hooggerechtshof besluiten dat Netanyahu niet langer als premier kan dienen omdat hij van corruptie wordt verdacht, dan heft de hele regering zich automatisch op. Bovendien krijgt Netanyahu grote invloed op benoemingen in het rechtsstelsel. Altijd handig om daar sympathisanten te hebben als je zaak voorkomt. Bovendien wordt het hoofd van de juridische commissie in de Knesset een partijgenoot van Netanyahu.

Vijf: annexatie. Het kabinet is van plan om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren. Akkoord, iets van plan zijn is niet hetzelfde als iets uitvoeren. Gantz zei dat annexatie alleen in samenwerking met de internationale gemeenschap kan. Nu zou gelden dat annexatie alleen doorgaat als de Amerikaanse president Donald Trump het goed vindt.

Onderschatting

Maar die heeft niet de keus om iets niet goed te vinden. In november zijn er immers presidentsverkiezingen en Trump wil niet –na zijn desastreuze onderschatting van het coronagevaar– ook nog de steun verliezen van de evangelicalen die op hem gestemd hebben. Velen van hen (maar lang niet allemaal) lijken het eens met het opslokken van land door Israël, mits er geen Palestijnse staat naast Israël komt.

De annexatie zal bevestigen wat we eigenlijk al langer wisten: de tweestatenoplossing is van de baan. Palestijnen houden zelfbestuur in hun enclaves, maar ze krijgen geen burgerrechten. In het land dat Israël bestuurt wonen dan twee soorten mensen: burgers en niet-burgers, die alleen bij Israël welgevallig gedrag hun woongebieden mogen verlaten.

Israël Ingezoomd. Elke zaterdag in het RD. Over Israël, vanuit Israël.

Beeld: Demonstranten voor het huis premier Netanyahu. Vidar Norberg


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close