Nieuwe Israëlische regering in startblokken

Israël heeft na meer dan 500 dagen van impasse een nieuwe regering. De Knesset keurde zondag met 73 tegen 46 stemmen de 35e regering van Israël goed.

Benjamin Netanyahu van Likud gaat samenwerken met zijn voormalige politieke rivaal Benny Gantz van Blauw-Wit. Netanyahu zei dat hij over achttien maanden het premierschap over zal dragen aan Gantz. Die zal eerst dienen als „afwisselend premier’ en als minister van Defensie. Na anderhalf jaar wordt Gantz premier en Netanyahu „afwisselend premier.” Netanyahu beloofde zich aan deze afspraak te zullen houden.

De eenheidsregering telt tot nu toe 34 leden en een aantal viceministers. Belangrijke posten worden vervuld door oud-stafchef Gabi Ashkenazi van Blauw-Wit, die op Buitenlandse Zaken terechtkomt en zijn partijgenoot Avi Nissenkorn, die Justitie krijgt. Gezondheid gaat naar Yuli Edelstein van Likud en Financiën naar Yizrael Katz, van dezelfde partij. Verder gaan er belangrijke ministeries naar de religieuze partijen. Yariv Levin (Likud) komt op de voorzittersstoel van de Knesset te zitten.

Topprioriteit

Netanyahu zei dat Covid-19 en de volksgezondheid topprioriteit zullen krijgen. Daarna komt de staatsbegroting en het herstel van de economie. Het aantal slachtoffers van het coronavirus bleef in Israël beperkt, maar door de lockdown heeft de economie zware averij opgelopen.

Verder staan op de agenda de bestrijding van Iran en het mogelijke onderzoek van het Internationale Strafhof naar oorlogsmisdaden van Israëliërs. Belangrijk is voor hem ook de annexatie van een stuk van de Westelijke Jordaanoever.

President Reuven Rivlin stelde na de verkiezingen op 2 maart aanvankelijk Gantz aan als kabinetsformateur, omdat hij de grootste kans leek te hebben een regering te kunnen vormen. Gantz zou voor een centrum-linkse coalitie echter ook afhankelijk zijn van de Arabische partijen. Dat schoot twee leden van zijn alliantie, Yoaz Hendel en Tzvi Hauser, in het verkeerde keelgat. Ze besloten niet meer mee te doen. Gantz zag daarop geen kans meer een stabiele regering te vormen.

Nationale verantwoordelijkheid

Gantz beloofde tijdens de laatste drie verkiezingscampagnes niet met Netanyahu te zullen samenwerken omdat deze wegens corruptie is aangeklaagd. Toch verbrak hij zijn belofte. Hij beriep zich op nationale verantwoordelijkheid in een tijd van coronacrisis en hij wilde ook een vierde ronde van verkiezingen voorkomen.

De Blauw-Wit-leider nam daarmee een gok. Een groot deel van zijn achterban voelde zich bedrogen. Bovendien bestaat de kans dat Netanyahu na anderhalf jaar zegt dat Gantz niet geschikt is als premier en de coalitie ontbindt. Gantz staat dan met lege handen: geen premierschap en geen steun meer onder het volk.

Oppositieleider wordt Yair Lapid van Yesh Atid, die ook deel was van Blauw-Wit, totdat Gantz wegliep. Lapid leverde zware kritiek op Benny Gantz en Gabi Ashkenazi. „Twee vroegere stafchefs van het leger gaven zich over aan een man met drie serieuze criminele aanklachten. Je zweert vandaag loyaliteit aan een man waartegen over een week een crimineel proces begint voor schending van vertrouwen, omkoperij en fraude.”

Beeld: GPO.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close