Ontevredenheid over omvang regering Israël

De zondag beëdigde regering van Israël begint in een moeilijke tijd. Een miljoen burgers zijn namelijk de baan kwijtgeraakt of op onbetaald verlof gestuurd. Kleine bedrijven gaan ten onder.

Ondertussen wordt de vijfde regeringsploeg onder leiding van Benjamin Netanyahu van Likud de grootste in Israëls geschiedenis. Alle ministers en viceministers brengen hun kosten mee, die de belastingbetalers op moeten brengen.

Minster van waterbronnen

Israël heeft net als altijd – en in andere landen – ministers van Buitenlandse Zaken, Volksgezondheid en Defensie. Maar de Joodse staat kent vanaf deze week ook bewindslieden voor bijvoorbeeld ”de nederzettingen” en de ”versterking en vooruitgang van de gemeenschap”. Behalve een defensieminister is er ook nog een ”minister in het ministerie van Defensie” en naast de onderwijsminister loopt er ook nog een bewindsman voor ”hoger en secundair onderwijs en de waterbronnen” rond.

De jaarlijkse kosten per minister zijn ongeveer 1,5 miljoen euro. Het nieuwe kabinet telt 35 leden. Nog niet meegeteld zijn de viceministers, die ook allemaal weer geld kosten.

Het royaal rondstrooien van mooie baantjes levert uiteraard kritiek op. Netanyahu werpt echter tegen dat als er geen eenheidsregering zou zijn gevormd, er vierde verkiezingen zouden komen. Die zouden nog méér kosten. „Het publiek wilde een eenheidsregering en het krijgt er een”, aldus de premier.

Onrust

Het ministersschap helpt coalitiepartners mee te doen en partijgenoten tevreden te stellen. Toch valt de grote regering niet goed bij de bevolking. De laatste grote sociale protesten deden zich voor in 2011. Nu blijkt opnieuw onrust.

Er zijn al demonstraties geweest voor het huis van Netanyahu in Jeruzalem en op het Rabinplein in Tel Aviv. „Huishoudens en bedrijven verkeren in een moeilijke economische situatie”, zegt hoogleraar Eran Vigoda-Gadot, deskundige op het gebied van openbaar bestuur aan de Universiteit van Haifa.

„Tegelijkertijd wordt er veel geld verspild aan ministers die we niet nodig hebben en aan ministeries waar we nooit van hebben gehoord. De burgers denken dat de regering niet gevoelig genoeg is voor de crisis die het zwakke deel van de samenleving treft.”

Verandering

Vigoda-Gadot denkt dat ongeveer de helft van de bevolking ontevreden is, maar de regering toch blijft steunen, zeker als het een Likudregering betreft. De andere helft vindt dat het tijd is voor een verandering van bestuurders. „Deze burgers voelen de pijn van de economische crisis. Ze proberen hun bedrijven overeind te houden.”

„Mijn verwachting is dat zodra de situatie stabieler wordt, de ontevredenheid zich gaat uiten in protesten. Er zijn al protestbewegingen. Maar niemand kan voorspellen hoe groot en invloedrijk ze worden. Onderhuids bestaat er veel frustratie en ontevredenheid over de verspilling van de openbare fondsen. De regering geeft miljarden sjekels uit aan onnodige zaken. Mensen geloven dat het geld niet werkt voor hun. Het werkt voor anderen en ze vinden dat dat moet stoppen.”

Een versie van dit artikel stond ook in het Reformatorisch Dagblad.

Foto’s: Demonstratie voor het huis van Netanyahu. © Vidar Norberg.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close