Abbas zegt akkoorden met Israël en VS op

RAMALLAH – De Palestijnse president Mahmud Abbas heeft dinsdag verklaard dat hij niet langer gebonden is aan de akkoorden met Israël en de VS. Ook aan de veiligheidssamenwerking met Israël komt een eind.

In zijn toespraak tot Palestijnse leiders in Ramallah zei hij ook dat Israël verantwoordelijkheid dient te nemen voor de Palestijnse burgerbevolking. De president nam dit besluit omdat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gezegd heeft delen van de Westelijke Jordaanoever te zullen annexeren.

Abbas houdt ook de Amerikaanse regering van president Donald Trump „volledig verantwoordelijk voor de onderdrukking van het Palestijnse volk.” Trump erkende Jeruzalem als de hoofdstad van Israël en verplaatste de ambassade, trok subsidies aan de Palestijnen terug en sloot een kantoor van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO.

Akkoorden

Israël en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO sloten in de jaren negentig een aantal akkoorden over Palestijns zelfbestuur. Deze akkoorden waren van tijdelijke aard. Vervolgonderhandelingen hadden moeten leiden tot een permanente regeling met een vredesakkoord. De laatste serieuze overlegronde vond plaats in de jaren 2013 en 2014 onder toezicht van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry.

Beide partijen werken samen op het gebied van water, volksgezondheid, economie en veiligheid. Als Abbas inderdaad overgaat tot opzegging van de veiligheidssamenwerking zal dat in Israël vrijwel zeker leiden tot een toename van terreuraanslagen tegen Israëlische burgers.

Abbas heeft al vaker een einde aan de samenwerking met Israël aangekondigd. Of hij het deze keer echt meent, zal in de komende dagen moeten blijken.

Beeld: Secretaris-generaal António Guterres (centrum links) ontmoet de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Foto: United Nations, New York


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close