Annexatie verdeelt evangelicalen

Evangelische christenen zijn pro-Trump en pro-Israël. Dat is althans de wijdverbreide opvatting in Israël.

Verder is de redenering dat de Amerikaanse president Donald Trump zijn populariteit onder evangelicalen vergroot als hij de Israëlische regering groen licht geeft om delen van de Westoever –ook wel Judea en Samaria genoemd– in te lijven. Dat is immers wat de evangelicalen willen. En Trump heeft hun steun hard nodig tijdens deze coronacrisis.

Evangelicalen, Donald Trump en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zouden politiek dicht bij elkaar staan. Netanyahu speelde daar vorige week zondag op in toen hij sprak op de (virtuele) bijeenkomst van „Christians United for Israel” (CUFI). Deze organisatie van ds. John Hagee zegt een achterban van meer dan acht miljoen leden te hebben.

Netanyahu hield zijn luisteraars voor dat plaatsen als Beit El en Shiloh in Samaria een integraal deel zijn van het historische Joodse thuisland. Deze plaatsen zijn volgens hem ook „een integraal deel van de christelijke identiteit.” Onder Israëlische soevereiniteit zal dit gemeenschappelijk erfgoed voor altijd beschermd zijn.

Opvattingen

In werkelijkheid komen er onder evangelicalen nogal wat verschillende politieke of theologische opvattingen voor. En dat geldt zeker als het om Israël gaat. Dat ‘de’ evangelicalen per definitie pro-Trump zijn en het beleid van de rechtsreligieuze regering van Netanyahu steunen, is onzin. In de Verenigde Staten hebben sommige evangelische groepen juist gewaarschuwd voor annexatie, omdat dit ten koste gaat van de Palestijnen.

Ook evangelicalen in andere landen staan niet per definitie achter Netanyahu. De Wereld Evangelische Alliantie (WEA) zegt 600 miljoen evangelicalen ten dienste te staan. Op 23 juni gaf deze overkoepelende organisatie van 134 nationale evangelische allianties en 150 lid-organisaties een verklaring uit waarin deze haar diepe bezorgdheid uitsprak over het plan om delen van de Westoever in te lijven.

WEA-secretaris bisschop Efraim Tendero zei onlangs dat evangelicalen een breed scala van opinies hebben over de vele complexe kwesties in het Heilige Land. Maar er bestaat „geen twijfel over dat de voorgestelde annexatieplannen voor zowel Israëliërs als Palestijnen schadelijk zijn, en dat we faliekant tegen dergelijke plannen zijn.” Hij zei te streven naar en te bidden voor vrede en bloei „voor iedereen die in het Heilige Land woont.”

Kenner

Ook auteur Joel Rosenberg schetst een genuanceerd beeld. Hij woont in Israël en is een kenner van de Amerikaanse evangelische wereld. In een bijdrage in The Jerusalem Post schreef Rosenberg dat Israëlische functionarissen, Arabische leiders, Midden-Oostenanalisten en Israëlische verslaggevers hem vragen of Amerikaanse evangelicalen Netanyahu steunen als hij zou besluiten tot annexatie over te gaan.

Zijn respons: de annexatie leeft niet bij de evangelische christenen. Ze zijn bezig met de gevolgen van Covid-19 en de moord op George Floyd. Als Trump Israël echter toestaat delen van de Westoever te annexeren, dan betekent dat niet noodzakelijk dat hij meer steun krijgt van de evangelicalen. Die geloven namelijk al dat er nooit eerder een president is geweest die zo pro-Israël is. Annexatie kan zelfs slecht voor Trump uitpakken, als er geweld ontstaat. Wat hem wel zou helpen is als hij kan helpen bij de totstandkoming van een nieuw vredesakkoord tussen Israël en een Arabisch land.

#IsraelIngezoomd: elke week in het RD uit Israël en over Israël

Beeld: Priscilla Du Preez op Unsplash


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close