Israël op een tweesprong: welvaart of recessie?

Israël kon de laatste jaren trots zijn op zijn economie. Het stond op het niveau van Europese landen, al bleven de verschillen tussen arm en rijk groot. Nu staat het op een tweesprong: is de welvaart nog te redden of gaat de economie naar een diepe recessie?

Aanvankelijk leek alles onder controle. Toen de coronapandemie uitbrak, sloot Israël de grenzen. Het nam, in vergelijking met Nederland bijvoorbeeld, strenge maatregelen om de volksgezondheid te beschermen. En dat lukte. Het aantal slachtoffers bleef –met 351 op vrijdag– beperkt. Door de lockdown liep het aantal nieuwe besmettingen snel terug. Maar er was ook een keerzijde.

Overdreven

Econoom prof. David Gershon van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem zei donderdag dat velen de lockdown overdreven vonden. „Nu hebben we een verschrikkelijke economische situatie. Het aantal werklozen liep op tot bijna 22 procent. In Duitsland is dat 6,4 procent. Mensen die sociale hulp nodig hebben is met 400 procent toegenomen. Restaurants melden een verlies van 80 procent.”

In mei leek Israël een goede herstart te kunnen maken. Scholen en restaurants gingen weer open. Nu voert de regering de restricties weer in. Bars zijn opnieuw gesloten. Restaurants morgen niet meer dan twintig bezoekers binnen en dertig buiten hebben. Synagogediensten zijn beperkt tot negentien bezoekers. De bussen houden ’s avonds om tien uur op te rijden.

Hulpgeroep

Ondertussen klinkt op de radio en televisie het hulpgeroep van burgers die financieel aan de grond zitten. Israëliërs zeggen op televisie dat ze geen belasting of premies voor de sociale verzekering meer willen betalen.

Critici zeggen dat een duidelijke exitstrategie ontbrak. Premier Benjamin Netanyahu gaf donderdag toe dat de heropening van de economie te snel ging. „Velen oefenden druk op ons uit om dat te doen. We luisterden naar de mensen in nood. Ik neem de verantwoording voor deze stap en de verantwoordelijkheid om het weer op te lossen.”

Stap

Netanyahu en minister Yisrael Katz van Financiën beloofden financiële hulp voor de zelfstandigen en kleine ondernemers. De werklozen blijven tot volgend jaar uitkeringen krijgen. Dat lijkt een stap in de goede richting.

Econoom prof. Elise S. Brezis van de Bar Ilan Universiteit zegt dat Israël probeert het begrotingstekort zo klein mogelijk te houden. Door deze crisis loopt dit op van vier tot elf procent. Maar volgens haar moet Israël deze op laten stijgen tot twintig procent. „Dat is niet gemakkelijk voor het ministerie van Financiën. Maar als we het niet doen, loopt dit uit op een economische ramp. Daarom is er geen andere keus.’

Verbetering

Toch is er reden voor optimisme, zeggen de twee hoogleraren. Gershon: „Israël kent hoogopgeleide mensen. De bevolking is emotioneel, op succes gericht en medelevend. Ik twijfel er niet aan dat Israël in twee of drie maanden een manier vindt om het land weer op het juiste spoor te krijgen. Ik verwacht dat we in 2021 al een belangrijke verbetering zien.”

Brezis: „Als er een recessie is, krijgen mensen nieuwe ideeën. Ik ben er optimistisch over dat deze ertoe leiden dat de economie sterker wordt, met bijvoorbeeld meer kunstmatige intelligentie en zelfrijdende auto’s. Ja, we krijgen enkele moeilijke jaren. Maar als die achter ons liggen, zal de economie harder groeien dan voorheen.”

Beeld: al zijn de cafés weer open, de terrasjes blijven vrij leeg. © Alfred Muller.

Elke week in het Reformatorisch Dagblad #IsraelIngezoomd. Informatief, analyserend, opiniërend, kort. Altijd met foto.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close