Fenofibraat kansrijk tegen Covid-19

Wetenschappers van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en het Mount Sinai Hospital in New York zeggen dat zij mogelijk een middel hebben gevonden om de gevolgen van Covid-19 tegen te gaan.

Dat heeft de Hebreeuwse Universiteit dinsdag bekendgemaakt. De afgelopen drie maanden hebben prof. Ya’akov Nahmias en Benjamin tenOever in het Mount Sinai Medical Center in New York onderzocht hoe SARS-CoV-2 zich reproduceert in de longen. SARS-CoV-2 is de wetenschappelijke naam voor het coronavirus.

Koolhydraten

Bij hun onderzoek bleek dat het coronavirus de normale verbranding van koolhydraten voorkomt. Het gevolg is dat zich grote hoeveelheden vet ophopen in de longcellen. Het virus heeft dit nodig om zich voort te planten. Dat verklaart mogelijk ook waarom suikerpatiënten en patiënten met een hoog cholesterol een groter risico lopen bij besmetting.

Het Laboratorium van Nahmias in het Grass Centrum voor Bioengeneering van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Beeld: Daniel Hanoch

Het onderzoeksteam keek vervolgens naar medicijnen die al door de Amerikaanse dienst voor voedsel en medicijnen (FDA) zijn goedgekeurd. Het bleek dat de resultaten van de toepassing van fenofibraat (Tricor) veelbelovend waren. Door de longcellen toe te staan veel vet te verbranden, wordt het vermogen van SARS-CoV-2 om zich te reproduceren geblokkeerd. Na vijf dagen bleek het virus bijna geheel verdwenen.

Klinische studies

De teamleden hopen dat klinische studies over enkele weken in de VS en Israël kunnen beginnen. „Als onze bevindingen bevestigd worden door klinische studies, kan deze behandelingskuur de ernst van COVID-19 mogelijk beperken tot niets ergers dan een gewone verkoudheid,”

De studie verschijnt deze week in „Sneak Peak” van Cell Press. Het werk wordt gesponsord door de Europese Onderzoek Raad en de Nikoh Foundation en de Sam en Rina Frankel Foundation.

Beeld top pagina: Professor Yaakov Nahmias van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Beeld: Daniel Hanoch.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close