Archeologen ontdekken oude kerk bij Taborberg

Archeologen hebben de overblijfselen van een kerk uit de zesde eeuw opgegraven in het Circassische dorp Kfar Kama in Galilea.


Luchtfoto’s van de overblijfselen van de kerk. Beeld: Alex Wiegmann, Israëlische Oudheidkundige Dienst. 

Nurit Feig van de Israëlische Oudheidkundige Dienst gaf leiding aan de opgraving in samenwerking met prof. Moti Aviam van het Kinneret Academische College. De kerk kwam aan het licht bij de aanleg van een speelplaats.

Feig zegt dat het gebouw 12 bij 36 meter groot was. De kerk had een voorhal en drie apsissen. De vloer was belegd met mozaïeken, die de tand des tijds gedeeltelijk hebben doorstaan. De decoraties op de vloer bestonden uit geometrische patronen en blauwe, rode en zwarte bloemmotieven. De kerk bleek ook een kleine relikwieënschrijn te hebben, waarin de beenderen van heiligen werden bewaard.

Het hoofd van de Grieks-katholieke kerk, aartsbisschop dr. Youssef Mata, bezocht de opgraving. Beeld: Anya Kleiner, Israëlische Oudheidkundige Dienst. 

Kloostercomplex

De archeologen vonden verder enkele kamers naast de kerk. Uit onderzoek met een grondradar bleek dat er zich nog meer vertrekken naast het gebouw bevonden. Mogelijk ging het om een groot kloostercomplex.

In de jaren zestig van de vorige eeuw vonden archeologen in het dorp Kfar Kama een kerk uit de eerste helft van de zesde eeuw. Volgens Aviam ging was dat mogelijk de dorpskerk.

Het gebouw dat nu werd ontdekt, was waarschijnlijk rond dezelfde periode verbonden aan een klooster aan de rand van het dorp.

De ontdekking duidt er mogelijk op dat christenen in de Byzantijnse tijd veel waarde hechtten aan de Taborberg, die zes kilometer ten zuidwesten van deze plek ligt. De christelijke traditie verbindt deze berg aan de verheerlijking van Christus.

De mozaïeken vloer van de oude kerk.. Beeld: Alex Wiegmann, Israëlische Oudheidkundige Dienst. 

Dit artikel stond ook in het Reformatorisch Dagblad.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close