Israël biedt Libanon hulp aan

Libanon staat in Israël al wekenlang in de belangstelling. De reden: de staat dreigt te imploderen onder de politieke en economische problemen. En toen kwam de grote klap.

Israëlische Libanon-deskundigen wezen op de anti-regeringsdemonstraties in Libanon, de hyperinflatie, het werkloosheidscijfer van 40 procent, de wijdverbreide armoede en voedselproblemen, de stroomstoringen en de zelfmoordcijfers.

Demonstranten in Libanon zelf wezen ook naar Hezbollah. Deze pro-Iraanse organisatie is de belangrijkste macht in het land. Maar het is onduidelijk hoe Libanon fundamenteel kan herstellen met deze pro-Iraanse macht aan het roer.

Israël bereidt zich ook al wekenlang voor op een Hezbollah-aanval. Op 21 juli kwam er een Hezbollahstrijder om bij een luchtaanval in Syrië, die door Israël zou zijn uitgevoerd. Israël wil voorkomen dat Hezbollah wapens invoert vanuit Syrië. Ook wil het niet dat Iran een militaire presentie opbouwt in dat land. Iraanse leiders hebben namelijk gezegd dat Israël dient te verdwijnen.

Videobeelden

Maar Hezbollahs hoofdman Hassan Nasrallah zei in augustus 2019 dat zijn sjiitische strijdmacht de dood van zijn strijders in Syrië zal wreken. Het leger sloeg de aanval af en bood de strijders de kans de benen te nemen. Dat was blijkbaar om de situatie te deëscaleren. Mogelijk om de behoefte aan wraak bij Hezbollah verder te verminderen, publiceerde Israël de videobeelden over deze militaire afgang niet. Of het lukt de spanning te verminderen is niet zeker.

En toen kwam de grote klap. Onmiddellijk bleek er in Israël sprake van meeleven, behalve bij een groepje rechtsextremisten. „De menselijkheid gaat boven elk conflict”, zei burgemeester Ron Huldai van Tel Aviv. „Onze harten zijn met het Libanese volk na deze verschrikkelijke ramp.” Hij liet het gemeentehuis verlichten in de kleuren van de Libanese vlag.

Israël bood Libanon ook concrete hulp aan. Geen staat in de omgeving is waarschijnlijk zo goed voorbereid om de helpende hand te bieden. De Israëlische ziekenhuizen in Nahariya en Safed liggen op slechts 100 kilometer van Beiroet. Deze medische centra hebben vele Arabische artsen en verpleegkundigen in dienst. Ze hebben ervaring met het verzorgen van Syrische gewonden van de burgeroorlog.

Nahariya

Masad Barhoum, algemeen directeur van het Galilea Medisch Centrum in Nahariya en christen-Arabier, riep Libanese leiders op groen licht te geven voor hulp. De VN-macht in Zuid-Libanon Unifil zou de gewonden over de grens kunnen brengen. In het Safedziekenhuis werden voor 2000 geregeld Libanese burgers geholpen.

Maar Libanon zal de hulp niet accepteren. Hezbollah zal geen hulp toestaan. Hulp zou namelijk het stereotype in Libanon van Israël als aartsvijand kunnen verbreken. Dat kan Hezbollah zich niet permitteren. Als vooruitgeschoven post van Iran blijft het een negatief beeld van Israël onder de bevolking nodig hebben.

„Libanon negeerde Israëls aanbod van humanitaire hulp”, zegt dr. Eddy Cohen van de Bar-ilan Universiteit, die zelf in de jaren negentig in Libanon woonde. „ De Libanese regering zal Libanezen niet toestaan naar Israël te komen. Elke Libanees die contact opneemt met Israëliërs zal beschuldigd worden van spionage. Verwacht geen enkele coöperatie tussen de regeringen.”

Beeld: Tel Aviv Municipality


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close