Archeologen graven bouwwerk uit tijd Hizkia op

Archeologen hebben in de wijk Arnona in het zuiden van Jeruzalem een groot gebouw uit de tijd van de Judese koningen opgegraven.

Het gebouw was in gebruik in de tijd van de koningen Hizkia (721-693 voor Chr.) en Manasse (693-639 voor Chr.), zo maakte de Israëlische Oudheidkundige Dienst bekend. Het stond in een gebied waar de Judeeërs olijven en druiven verbouwden en wijn produceerden.

De opgraving ligt dicht bij de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem. Het gebouw lag ruim drie kilometer ten zuiden van de toenmalige stad Jeruzalem. Een kilometer verder naar het zuidwesten lag Ramat Rachel, waar een paleis van het Judese koninklijk huis stond.

Handvaten

De archeologen vonden bij de opgraving 120 handvatten van kruiken. Op sommige handvatten stonden de namen van functionarissen of rijke burgers uit de tijd van de Eerste Tempel (1006-586 voor Chr.).

Andere hadden inscripties met de letters ”LMLK”. Dat betekende in het Hebreeuws: „Behorend tot de koning.” Daarachter stond de naam van een van de vier Judese steden: Hebron, Ziph, Socho en Mmst. Welke stad Mmst was, is tot nu toe onduidelijk.

Zegelimpressie met de inscriptie “voor Meshale Elnatan”. Beeld Yaniv Berman.
Zegelafdruk met de woorden “voor de koning”. Beeld Yaniv Berman, IAA.

De vondst betreft een van de grootste en belangrijkste collecties zegelimpressies die ooit bij archeologische opgravingen in Israël zijn gevonden. De leiders van de opgraving, Neria Sapir en Nathan Ben-Ari, zeggen dat er aanwijzingen bestaan dat het gebouw een centrum was waar voedsel werd opgeslagen en waar belastingen werden geïnd.

Afgoderij

Archeologen vonden ook kleifiguren van vrouwen, ruiters of dieren. Deze artefacten werden mogelijk voor afgoderij gebruikt, waar de Bijbel vaak over spreekt.

Kleifiguren van vrouwen en dieren. Yaniv Berman Israëlische Oudheidkundige Dienst IAA

Het bouwwerk fungeerde in een roerige tijd. In het jaar 700 v.Chr. trok de Assyrische koning Sanherib op naar Juda. Het lukte Sanherib overigens niet de stad Jeruzalem te veroveren.

Het gebouw werd later met een grote berg stenen bedekt. Dergelijke door mensen gemaakte steenheuvels uit het einde van de Eerste Tempelperiode lagen op verschillende plekken in Jeruzalem. Wetenschappers hebben er nog geen verklaring voor gevonden.

De mysterieuze heuvel met stenen in Arnona. Beeld Yaniv Berman

De vondst laat zien dat er ten zuiden van Jeruzalem een gecentraliseerd bestuurssysteem bestond, dat diende voor de ondergang van het Koninkrijk Juda. Dit koninkrijk bestond tussen 932 tot 587 v.Chr.

Nadat de Babyloniërs het koninkrijk Juda verwoestten, werd de plek overigens opnieuw in gebruik genomen. Dat gebeurde waarschijnlijk onder de Perzen rond 538 voor Christus.

Dit bericht verscheen ook in het Reformatorisch Dagblad.

Foto’s: Israëlische Oudheidkundige Dienst, IAA.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close