Beschuldigd van verraad

Journalisten moeten erop rekenen allerlei beschuldigingen en verwijten over zich heen gestort te krijgen, ook als die nergens op slaan. Israëlische journalisten weten er alles van. Ook verslaggevers in de Arabische wereld kunnen in de problemen raken.

Neem de voorzitter van de Bahreinse Journalisten Associatie, Ahdeya Ahmed al-Sayed. „Ik heb het etiket opgeplakt gekregen van verrader, van een vijand van de mensheid omdat ik het vredesakkoord steun. Maar ik slaap beter als ik weet dat mijn intentie goed is. Ik wil dat mijn kinderen en andere kinderen in een betere wereld zullen leven.”

Wat is er allemaal aan de hand? De 47-jarige journaliste is voorstander van vrede tussen haar land en Israël. En daarmee heeft ze, aldus Palestijnse journalisten, schade berokkend aan de Palestijnse zaak. „Ze denken misschien dat we de Palestijnen in de steek laten, maar dat is niet zo. De Palestijnse kwestie wordt zeer gerespecteerd.”

Rechtvaardig blijven

Ze gelooft dat de Bahreinse regering erop blijft staan dat Israël geen land op de Westelijke Jordaanoever annexeert en dat er een tweestatenoplossing (een Palestijnse staat naast Israël) komt. „We moeten rechtvaardig blijven met betrekking tot de Palestijnse kwestie, maar ook met betrekking tot Israël.”

Maar al-Sayed vindt ook dat Palestijnen andere politieke leiders verdienen. Die hebben volgens haar in de afgelopen zeventig jaar geen wezenlijke verbeteringen gebracht. Ze hebben altijd onder elkaar gestreden en elkaar beschuldigd van verraad. „Hoe kan de terreurgroep Hamas een leidinggevende entiteit zijn in Palestina? Laten we hopen dat er niet alleen verandering komt van personen, maar ook van ideologie.”

Andere tegenstanders van het akkoord steunen mogelijk het nasserisme (een combinatie van Arabisch socialisme en nationalisme), de fundamentalistische islam van Iran.

Warme vrede

Al-Sayed verwacht dat de vrede tussen Bahrein en Israël een warme vrede zal worden. „Israël heeft de Golfstaten nooit schade berokkend. Ik was een van de oprichters van een mensenrechtenbeweging. Elk persoon heeft het recht in vrede te leven met de ander. Israël is te lang geïsoleerd geweest. Het mag niet langer achterblijven. Je kunt geen ander volk of enig deel van de wereld blijven isoleren. Je moet luisteren naar iedereen.”

Reporters in het Midden-Oosten die zich positief uitspreken over de recente vredesakkoorden met Israël, lopen het risico ervan te worden beschuldigd Palestijnen in de steek te laten.

In de dertig jaar dat ze in de media werkt, zegt ze geen agressieve taal tegen Israël op de televisie te hebben gehoord. Nieuws is nieuws, en dat is gemeld. Bahrein is volgens haar altijd vredelievend geweest. Er bestaat al jaren een Joodse gemeenschap in het land. De Bahreinse ambassadeur in Washington was Joods. Zelf ging ze –als moslima– naar een rooms-katholieke school. Bahreiners leren volgens haar met andere culturen te leven.

Ze heeft al uitnodigingen gehad om Israël te bezoeken van de president van Israël, Reuven Rivlin en van Blauw-Wit leider Benny Gantz.

De Bahreinse hoopt dat de Arabieren positief naar het akkoord gaan kijken. „Israël heeft veel te bieden als het gaat om kunstmatige intelligentie, veiligheid en economie. Maar de Golfstaten hebben ook veel te bieden. En dat is waar het om gaat bij collaboratie: beide partijen hebben er voordelen van.”

Een versie van dit artikel verscheen ook in het Reformatorisch Dagblad, in de serie Israël Ingezoomd.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close