Israëls omstreden militaire steun aan Azerbeidzjan

De relatie tussen Israël en Armenië is er de laatste weken niet beter op geworden. Op 18 september opende Armenië een ambassade in Tel Aviv. De vreugde was van korte duur. Armenië riep zijn ambassadeur Armen Smbatyan na twee week terug.

Op 27 september brak er opnieuw oorlog uit tussen Armenië en Azerbeidzjan over Nagorno-Karabach. Armenië beschuldigt Israël ervan zijn aartsvijand te helpen.

Controle

Het conflict kent een lange geschiedenis. Toen de Sovjet-unie in 1991 desintegreerde, vlogen Armeniërs en Azeri’s elkaar weer aan. Die oorlog had als resultaat dat Nagorno-Karabach onder Armeense controle kwam. Dat is een gebied in Azerbeidzjan waar Armeniërs wonen en oude Armeense kerken staan.

Sindsdien zijn er pogingen geweest het conflict op te lossen, maar die liepen allemaal op niets uit. Nagorno-Karabach hoort wettelijk weliswaar bij Azerbeidzjan, maar de Armeniërs daar willen niet onder het bestuur van de Azeri’s staan.

Belangrijk

Het is te begrijpen waarom het conflict veel aandacht krijgt in vergelijking met oorlogen in bijvoorbeeld Afrika. Beide partijen zijn zwaar bewapend. Het gebied is strategisch belangrijk. Armenië heeft de steun van Rusland en Iran, Azerbeidzjan van Turkije en Israël. Bovendien heeft Azerbeidzjan veel olie.

Persbureau Reuters meldde dat Azerbeidzjan heeft erkend Israëlische wapens te hebben gebruikt tegen Armeense strijdkrachten in Nagorno-Karabach. Amnesty International concludeerde op grond van beeldmateriaal dat Azerbeidzjan Israëlische clusterbommen gebruikt tegen burgers.

Onbemande vliegtuigen

De Armeense premier Nikol Pasjinian verweet Israël in The Jerusalem Post actief bij het conflict betrokken te zijn. Azeri’s gebruiken onbemande Israëlische vliegtuigen tegen Armeniërs in Nagorno-Karabach. Hij voegde eraan toe dat Israël erover moet nadenken of het aan dezelfde kant wil staan als Turkije, Syrische huurlingen en islamitische terroristen.

Inmiddels loopt het dodental aan beide kanten op. Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, zei deze week dat beide partijen zich mogelijk schuldig maken aan oorlogsmisdaden. Vorige maand riep Amnesty International beide partijen op te staken met het gebruik van zware bommen in dichtbevolkte gebieden.

Petitie

Sommige Israëliërs ergeren zich aan de wapenverkoop aan Azerbeidzjan. Op 13 oktober verwierp het Israëlische hooggerechtshof een petitie van de Israëlische activist Elie Joseph die de wapenhandel met Azerbeidzjan beoogde te verbieden. Het hof meent dat het niet bewezen is dat Israëlisch oorlogstuig in dit conflict wordt gebruikt.

Yossi Melman van Haaretz zei dat voordat het conflict uitbrak, Azerbeidzjaanse vrachtvliegtuigen naar Uvda in de Negev vlogen. De correspondent voor inlichtingen en strategische zaken wees erop dat dat het enige vliegveld is waar vliegtuigen met ammunitie mogen opstijgen.

Begrip

Melman heeft er begrip voor dat Israël goede betrekkingen wil met Azerbeidzjan. Het grenst namelijk aan Israëls aartsvijand, Iran.

Hij zei niet naïef te zijn. Vele landen bewapenen andere landen. Maar van Israël had hij „tenminste een greintje morele waarden” verwacht in zijn buitenlandse politiek. Het Armeense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Israël opgeroepen de verkoop van wapens voor tenminste de crisis stop te zetten. „Maar Israël gaf geen gehoor. De invloed van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken is zeer gering. Het is het ministerie van Defensie dat beslist.”

Beeld: In de Armeense wijk van Jeruzalem hebben Armeniërs hun vlaggen uitgestoken uit solidariteit met hun volksgenoten in Nagorno-Karabach. © Alfred Muller


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close