Hoe Israël Covid-19 te boven komt

Israël wordt hoogstwaarschijnlijk het eerste land ter wereld dat alle inwoners inent die een vaccin tegen het coronavirus willen ontvangen.

Pfizer leverde begin deze week 680.000 nieuwe doses van het vaccin aan Israël. Dat stelde het land in staat de inentingen op te voeren tot 170.000 per dag.

“Dit is een geweldige dag voor de staat Israël”, zei premier Benjamin Netanyahu. „Een enorme zending is aangekomen in het kader van „Operatie Terug naar het Leven”.”

Eind maart afronding

De premier voegde daaraan toe dat hij met Pfizer-directeur Albert Bourla afgesproken heeft dat Israël zendingen zou krijgen om de vaccinaties van iedereen boven de 16 jaar eind maart af te ronden.

De krant Globes meldde dat Israël eind maart 10 miljoen doses moet hebben ontvangen. Vertegenwoordigers van Pfizer hebben het Israëlische gezondheidssysteem bekeken. Afgesproken is dat Israël Pfizer data over de gevolgen van het inentingsprogramma zal doorgeven, zoals de bijwerkingen, de doeltreffendheid en de tijd die mensen nodig hebben om afweerstoffen te creëren.

Het eerst aan de beurt waren werkers in de gezondheidszorg, zestigplussers en anderen onder de zestig die risico lopen vanwege hun medische situatie. Nu kunnen ook de 50-plussers een vaccin krijgen. Een op de vier Israëliërs is inmiddels gevaccineerd.

Tweede ronde

Begin deze week was driekwart van de mensen boven de 60 ingeënt met het eerste van de twee doses van het Pfizervaccin. Inmiddels is ook begonnen met het toedienen van de tweede doses.

Israëls vier ziekenfondsen verzorgen de vaccinaties in opdracht van het ministerie van Gezondheid. Alle inwoners van het land zijn verplicht een basisverzekering bij een van deze zorgverleners te nemen. De premie die zij betalen hangt af van het inkomen.

De ziekenfondsen hebben overal in het land klinieken. In deze klinieken zitten huisartsen en specialisten. De fondsen hebben bij hun grote klinieken ruimtes ingericht voor inentingen. Soms hebben ze ook gebouwen gehuurd. Paramedici van de eerste hulpdienst Magen David Adom hielpen mee de bewoners en personeelsleden in zorginstellingen in te enten.

Respons

De fondsen delen tot nu toe alleen het Pfizer vaccin uit, maar binnenkort zullen ze ook beginnen met Moderna. De vaccins zijn gratis en niemand is verplicht ze te nemen, maar de respons is tot dusver overwegend goed.

In de klinieken duwen verpleegkundigen de naalden in de bovenarmen nadat zij een paar vragen hebben gesteld over de medische conditie van de mensen. Om het proces te versnellen zijn ook honderden medische reservisten van het leger ingezet.

De mensen die de prik hebben ontvangen, moeten een kwartier rustig op een stoel zitten voordat ze hun weg mogen vervolgen. Dat is in Israël overigens altijd gebruikelijk na het ontvangen van een inenting.

Een versie van dit artikel stond ook in het Reformatorisch Dagblad.

Beeld: Magen David Adom.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close