Coronacijfers Israël blijven hoog

Jeruzalem – Het aantal vastgestelde nieuwe Covid-19 besmettingen in Israël blijft hoog. De regering gaat praten over een verlenging van de lockdown die tot en met zondag zou duren. Het is onzeker wanneer Israël een begin kan maken met de terugkeer naar het normale leven. Maar veelbelovend is dat de besmettingscijfers onder de gevaccineerden snel teruglopen.

Israël telt dagelijks ongeveer 8000 nieuwe vastgestelde besmettingen. Het dodental is opgelopen tot meer dan 4500. Deskundigen geloven dat de zich snel verbreidende virusvarianten uit het buitenland daar debet aan zijn.

Daarbij komt dat een deel van de burgers de restricties onvoldoende naleeft. Ondanks de eis bij elkaar weg te blijven, gaan sommigen bij elkaar op bezoek. Ook bepaalde groepen ultraorthodoxen weigeren zich bij de beperkingen neer te leggen.

Bruiloften

„Dertig procent van alle Covid-19 infecties in het land komen voor in de ultraorthodoxe sector, hoewel ze slechts twaalf procent van de totale bevolking vormen”, schreef The Jerusalem Post vorige week donderdag in zijn hoofdcommentaar. „Videos blijven verschijnen van grote bijeenkomsten en bruiloften in de ultraorthodoxe sector. Wandelingen in en rond de ultra-orthodoxe Mea Shearim buurt in Jeruzalem laten zien dat het leven gewoon doorgaat alsof er geen dodelijke pandemie bestaat.”

Militante ultraorthodoxen raakten de afgelopen dagen slaags met de oproerpolitie in Bnei Brak, Ashdod en haredische wijken in Jeruzalem.

Demonstranten versperden wegen, steken vuilnisbakken in brand en vielen politieagenten en journalisten aan. In Bnei Brak staken zij bovendien een bus in brand, waarbij de chauffeur gewond raakte. De politie maakte arrestaties en zette de spuitwagen in, die een zware stank veroorzaakt.

Een tegenvaller is dat Israël er niet in slaagt zich te beschermen tegen nieuwe besmettingen uit het buitenland. Corona-infecties bleken bijzonder hoog onder Israëliërs die terugkwamen van vakantie naar de Verenigde Arabische Emiraten en Turkije. Een deel van hen weigerde in quarantaine te gaan.

Luchthaven

Pas maandag ging de luchthaven Ben Gurion bij Tel Aviv dicht, met uitzondering van vrachtvliegtuigen en hoognodige vluchten. Maar nu de luchthaven dicht zit, blijken Israëliërs via Jordanië te reizen.

Gelukkig zijn er ook positieve ontwikkelingen. De vier ziekenfondsen zetten hun vaccinatieprogramma zonder ophouden voort. Inmiddels heeft een miljoen Israëliërs de tweede Pfizer-shot ontvangen. Ook bij wie slechts een shot heeft ontvangen lopen de vastgestelde besmettingscijfers terug. The Times of Israel meldde dat blijkt dat het middel 95 procent effectief is bij wie de tweede prik heeft gehad. Een andere positieve ontwikkeling is dat blijkt dat elk besmet persoon nu iets minder dan gemiddeld één andere aansteekt.

Toch is het nog te vroeg om te zeggen dat Israël in het voorjaar een begin kan maken met de terugkeer naar het normale leven. Eerst zullen er nog veel meer mensen moeten ingeënt zijn en het aantal nieuwe besmettingen drastisch zijn teruggedrongen.

Beeld: de oproerpolitie in actie.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close