Israël gereed voor aanval op Iran

De Israëlische chefstaf generaal Aviv Kochavi zei dat hij operationele plannen heeft gemaakt voor een aanval van Israël op de nucleaire faciliteiten van Iran.

De grootste fout die de Amerikaanse regering van Joe Biden volgens hem kan maken is terug te keren tot het nucleaire akkoord met dat land. Kochavi liep daarmee op de ontwikkelingen vooruit. De nieuwe Amerikaanse regering is nog maar nauwelijks begonnen en het is nog onzeker wat ze precies gaat doen.

Binnen de perken

Israëls premier Benjamin Netanyahu gelooft dat de wat officieel ”Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA)” heet, een slecht akkoord was. Dit akkoord sloten de P5+1 (de VS, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland) in 2015 met Teheran. Het doel was de Iraanse nucleaire ambities binnen de perken te houden, zodat dat land voorlopig geen kernbom zou kunnen maken. Dat zou dan gebeuren in ruil voor opheffing van sancties tegen Iran.

Netanyahu stelde dat de afspraken Iran juist de mogelijkheid boden door te gaan met de ontwikkeling van de nucleaire capaciteit en om op termijn atoombommen te maken.

Slecht

De Amerikaanse president Donald Trump zei al voordat hij president werd dat de deal slecht was. Hij trok de VS eruit terug in 2018 en hernieuwde de sancties. Iran nam het daarop makkelijker met de beloften. In Fordo ging het over tot de verrijking van uranium tot 20 procent. Dat is aanzienlijk meer dat de 3,67 procent die het akkoord toestond.

Het zou te vroeg zijn om nu al van een kloof te spreken tussen de regeringen van Netanyahu en die van Biden. Ze zijn het over een wezenlijk ding eens: ze willen voorkomen dat Iran nucleaire wapens krijgt.

Sterker

Maar er bestaat verschil van mening over de vraag hoe dat te bereiken. De VS onder Biden zou willen terugkeren tot de JCPOA. Israël gelooft dat de VS sterker staat als het uit het akkoord blijft, de druk handhaaft en met Iran onderhandelt over een nieuw, waterdicht akkoord. Dat akkoord moet uitsluiten dat Iran op termijn kernbommen kan maken en ervoor zorgen dat de IAEA betere inspectiemogelijkheden krijgt.

Hoe nu verder? Functionarissen van de regering-Biden hebben al gezegd dat ze eerst willen praten met hun bondgenoten in het Midden-Oosten. Ook in de Golfstaten heerst ongerustheid over de nucleaire ambities van Iran.

Telefoon

Het overleg tussen de Israëlische regering en de regering-Biden is begonnen. De Israëlische veiligheidsadviseur Meir Ben-Shabbat en zijn Amerikaanse collega Jake Sullivan spraken vorige week met elkaar over de telefoon. De commandant van het Centraal Commando van het Amerikaanse leger, generaal Kenneth McKenzie, arriveerde donderdag in Israël voor een tweedaags bezoek. Het Israëlische Kanaal 12 TV meldde dat het hoofd van de Mossad, Yossi Cohen, de komende weken naar Washington zal reizen om met president Biden en met het hoofd van de inlichtingendienst CIA te praten.

De opmerkingen van Kochavi deze week komen dus voorbarig, zelfs wat paniekerig, over. Bovendien is het ongepast als een legercommandant politieke uitspraken doet. Israël kan zich veel beter houden bij diplomatie achter gesloten deuren. Het zou dan zijn bezwaren bekend kunnen maken en kunnen komen met constructieve, werkbare voorstellen.

Beeld: Faciliteit voor zwaar water bij Arak in Iran. Nanking 2012 / Wikipedia

#IsraelIngezoomd: elke week achtergronden uit Jeruzalem.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close